Цените на млечните продукти и яйцата у нас продължават да са по-високи от средните в Европа

Цените на млечните продукти и яйцата у нас продължават да са по-високи от средните в Европа
A A+ A++ A

Три групи стоки у нас имат трайно високи цени - мляко и млечни продукти, яйца и растителни масла. Те са непропорционални спрямо българските доходи, но дори са и над средноевропейските нива. Това съобщи за Радио Варна икономистът Адриан Николов. Той се надява Комисията за защита на конкуренцията да отговори има ли бариера при вноса на тези стоки или производителите сами успяват да поддържат високи цените. Според Николов трайно високите цени могат да бъдат обяснени с несъвършенства в конкуренцията и работата на пазара в тези сегменти.

Икономистът от Института за пазарна икономика очаква, че по-ниските ставки на ДДС ще се запазят и в следващия бюджет, дори може да бъдат въведени и нови. Той припомни, че продължават срещите между земеделското министерство и производители от различни сектори с основна тема - по-ниски данъци срещу обещания за по-ниски цени, които да успокоят инфлацията при храните, поне краткосрочно.

В края на лятото ще има повишение в цената на сезонните стоки, прогнозира икономистът. Повод за оптимизъм в средносрочен план е само динамиката при цените на растителните масла:

„Там има годишно намаление, пикът сме го преодолели и може би ще има по-дългосрочна корекция надолу. За съжаление, това е единственият сегмент в хранителния пазар, където виждаме положителна тенденция, извън годишния цикъл на сезонните стоки.“

#яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници