Политически реакции на показния разстрел на Алексей Петров (ОБЗОР)

Политически реакции на показния разстрел на Алексей Петров (ОБЗОР)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Показното убийство на Алексей Петров извади на дневен ред въпроси като това слага ли се началото на ганстерска война и връщаме ли се към годините на прехода.

Имаше реакции и на част от парламентарно представените партии.

Корнелия Нинова, БСП: Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години

Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години. Цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на ПП-ДБ за власт и пари. Това написа в профила си във "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Задкулисието, договорките за сфери на влияние, липсата на правосъдие водят до този резултат: гангстерски убийства посред бял ден. Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат, е катастрофа. Тези ни отдалечават всеки ден от Европа", пише още тя.

"Но по-лошо: те разпадат държавността, превземат институциите, за да ги употребяват за себе си и срещу неудобните. И най-лошо: никой български гражданин не е защитен. Уж ценностното евроатлантическо мнозинство се превърна в опасна за хората и вредна за България сглобка", допълва Нинова.

Отровената атмосфера, бягането от реалността, за да стигнем до такъв тип престъпления".

Слави зададе няколко неудобни въпроса към властта

Часове след убийството на знаковия бивш съветник в ДАНС и бизнесмен на прехода Алексей Петров коментар направи и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Публично той зададе осем въпроса, свързани с евентуални връзки на убития с лидера на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и неговия баща Петко Петков.

"Убийството на Алексей Петров беше предизвестено. Имаше два опита за убийство срещу него. 2002 година беше уцелен в гърдите и в крака, но оживя. И 2015 година беше стреляно срещу него с гранатомет. Тоест, това, което се случи днес не беше неочаквано.

Но то ясно показа, че държавата и службите са слаби и скопени. И не са в състоянието нито да прогнозират, нито да предотвратят подобен - показен разстрел. Нали в онзи прочут запис Кирил Петков каза, че трябва да овладеят службите и те да станат техни? И ето, с помощта на Бойко Борисов, те овладяха службите и какво от това?", написа Трифонов.

И добави: "И, някак си, от само себе си възникват следните въпроси:

1. Това началото на гангстерска война ли е?

2. Има ли връзка между убийството на Къро, смъртта на единия от братя Галеви и убийството на Алексей Петров?

3. Имал ли е общ бизнес бащата на Кирил Петков с Алексей Петров?

4. Имал ли е срещи Кирил Петков с Алексей Петров и ако да - кога, къде и защо?

5. Бил ли е посредник Алексей Петров между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ в разговорите за съставяне на редовно правителство?

6. Има ли нещо общо взривът срещу Иван Гешев с убийството на Алексей Петров?

7. Защо НСО охранява Кирил Петков, ген. Атанасов и Христо Иванов? Има ли заплаха срещу тях и ако да - от кого и откога?

И осми въпрос, но няма да е последен: Как ще ни приемат в Шенген след тези показни убийства, взривове, безпомощно МВР и въобще безпомощни правоохранителни институции, и безполезни приказки за реформа в съдебната система?

Това са въпроси към управляващите, защото те носят отговорност за състоянието на държавата."

Румен Петков, АБВ: Идеята, че Алексей Петров ще се върне в ДАНС, може би е предизвикала реакции

Това каза пред БНР лидерът на АБВ Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи, във връзка с информацията, че бившата барета и преподавател по национална сигурност Алексей Петров е застрелян в София.

Той изрази опасение, че се завръща периодът от миналото, в който "имаше убийства на неслучайни хора".

Румен Петков изтъкна, че активността на Алексей Петров в последните седмици и "идеята, че той ще се върне в ДАНС също е предизвикала разсъждения и реакции".

Костадин Костадинов: Правителството на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ни върна в мутренските години

Мутренското правителство ни върна в мутренските години. Това, което трябва да се случи, е това правителство да си ходи. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира пред БНР убийството на бизнесмена и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.

Според Костадинов това е второ знаково убийство в рамките на няколко месеца:

"Прекалено странно е съвпадението с убийството на Красимир Каменов - Къро в Кейптаун, РЮА. Публична тайна е, че Алексей Петров е бил свързан с ПП-ДБ.”

Костадин Костадинов допусна "следващото нещо, което ще се случи, е да има политически убийства".

Цветан Цветанов, Републиканци за България: Убийството на Петров е знак за липса на държавност

"Връщаме се към времената на поръчковите убийства, отвличанията, грабежи по магистралите. Алексей Петров посредничеше между политическите формати, които в момента имаме като управление".

Това каза пред БНР лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи.

И допълни, че убийството на Петров е знак за липса на държавност и на институционален подход срещу организираната престъпност.

"Може би това са наслагвани проблеми при него. Имаше два неуспешни опита за атентат срещу него. Това говори, че през последните 20 години е бил емблематична фигура в тези среди и за съжаление никой в държавата нямаше политическата воля да се бори ефективно срещу организираната престъпност", посочи той в предаването "12+3".

Кирил Петков, ПП: Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства

"Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи - руски шпиони в Обединеното Кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите. Нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност. Службите трябва да започнат да работят ефективно".

Това написа Кирил Петков в социалните мрежи във връзка с убийството на Алексей Петров днес.

"Националната сигурност не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет. Време е за спешни и дълбоки реформи. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати. Още през септември ПП-ДБ ще внесем отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости", допълва той.

Иван Гешев, движение "Справедливост за България"

"Държавата я няма!". Това каза пред БНР бившият главен прокурор Иван Гешев във връзка с убийството на Алексей Петров и коментира:

"Това е ясен знак за разпад на държавността. След като главният прокурор не е сигурен, че няма да го взривят и след като по улиците се убиват хора с пушки, как могат да са сигурни гражданите в малките населени места".

Според него това убийство и опитът за покушението му на 1-и май показват, че българските граждани са в опасност:

"В прокуратурата беше извършен политически преврат и това е резултат, че вече няма правоохранителна система".

Иван Гешев подчерта, че не познава Алексей Петров и никога не го е виждал лично, а само по телевизията.

ОТ ДПС и ГЕРБ запазиха мълчание по темата.

#политически реакции #Алексей Петров #убийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници