След огнения ад на Хаваите: Защо не са задействали сирените?

След огнения ад на Хаваите: Защо не са задействали сирените?

pixabay

A A+ A++ A

110 са вече жертвите на катастрофалните пожари, които почти изпепелиха град на хавайския остров Мауи, предадоха световните агенции, като се позоваха на местните власти.

Пламъците погълнаха пристанищния град Лахайна, който е бивша столица на Хавайското кралство. Това е най-катастрофалният пожар от над век в САЩ и никой не може да обобщи все още какви са истинските мащаби на това бедствие.

От седмица жителите на архипелага обвиняват местните власти, че не са задействали предупредителните сирени в Мауи. Вчера местните власти поясниха, че не става дума за пренебрегване на задължение или за забравяне на задействане на сирените. "Сирените са използвани основно за цунамитата и жителите са обучени да се подслоняват на по-високи места, когато ги чуят", обясни пред медиите Херман Андая, ръководител на агенцията за управление на кризите в Хавайските острови. Огънят бушувал на хълмовете на Лахайна и властите предпочели да предупредят хората чрез телевизията, радиото и чрез смартфоните, защото са се притеснявали, че ако чуят сирените, те ще се втурнат към възвишенията и ще се озоват насред пламъците. Но предупрежденията чрез другите средства се оказали безполезни заради прекъсванията на електроподаването заради бурните ветрове, подхранвани от тихоокеански ураган, отбелязва Франс прес.

В Лахайна живееха 12 000 души преди пожара. Сега спасителни и издирвателни екипи с обучени кучета са претърсили едва 38 процента от града за евентуални оцелели.

Досега са идентифицирани едва пет от жертвите. Близките на хора, които са изчезнали на острова, са приканени да дадат ДНК проби, за да бъде улеснено идентифицирането на труповете.

#Хавай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници