Конституционните съдии полагат клетва на 15 ноември

Конституционните съдии полагат клетва на 15 ноември
В КС влизат четирима нови членове - Георги Ангелов, съдия от ВАС, бившият главен прокурор Борис Велчев, съдия Венета Марковска и зам.-председателят на ВАС Анастас Анастасов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Новите конституционни съдии ще положат клетва в четвъртък на 15 ноември, съобщиха от институцията.

Официално им встъпят в длъжност ще стане в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Лазар Груев и Георги Колев.

Това се случва ден, след като Плевнелиев призова всички новоизбрани  „с изключение на госпожа Венета Марковскада положат клетва, за да може Конституциоянният съд (КС) да работи в нормален състав".

В Конституционния съд влизат четирима нови членове - Георги  Ангелов, съдия от Върховния административен съд, избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента и избраните от Народното събрание Венета Марковска, зам.-председател на Върховния административен съд и Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ.

Марковска, чието избиране предизвика скандал, който продължава вече две седмици  уведоми преди два дни председателя на КС, че ще положи клетва, след като прокуратурата провери внесения в парламента сигнал срещу нея и изчисти името й.

По-рано в събота изпълняващия функциите главен прокурор Бойко Найденов заяви, че държавата не може да става заложник на един човек и обвинението няма да се занимава със случая.

Маркоска поиска и МВР да издири автора на сигнала и адреса му. За разлика от прокуратурата, вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че „ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу съдия Венета Марковска".

Скандалът около назначението на Венета Марковска започна, когато на 24 октомври тя и още трима кандидати се явиха пред парламентарната правна комисия, за да бъдат изслушани. Тогава депутатът от БСП Янаки Стоилов докладва сигнал срещу Марковска, но председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова не допусна обсъждане по темата.

Няколко дни след това от ЕК остро разкритикуваха, че парламентът прикрива сигнали. На това не беше обърнато внимание и депутатите гласуваха, без никой да повдигне темата. Марковска получи повече гласове, дори от номинацията на управляващите – зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов, и беше избрана с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и независимите.

По-късно премиерът Борисов обяви, че е право на Марковска да се оттегли, но вместо това тя поиска подкрепа от прокуратурата и МВР. Затова не е ясно кога и как Венета Марковска ще започне работа като конституционен съдия. До момента в държавата не е имало подобна ситуация и не е ясно колко дълго съставът на КС може да остане непопълнен.

В коментара си от четвъртък президентът Плевнелив напомни, че според в КС трябва да влязат най-достойните, най-чистите, с много високи морални критерии хора.

„Госпожа Марковска сама ще направи своя избор кога да положи клетва и на база на каква процедура", допълни той.

„Това че в обществото има съмнения, е вече проблем само по себе си, но не съм аз този, който ще посочи „да" или „не" в казуса с госпожа Марковска", каза още Плевнелиев.

#Конституционен съд #конституционни съдии #КС #Венета Марковска #Борис Велчев #председател на НС #Цецка Цачева #Президент на България #Росен Плевнелиев #министър-председател #Бойко Борисов #прокуратура #ЕК #доклад #Европейска комисия #скандал #Анастас Анастасов #ВКС #Върховен касационен съд #Лазар Груев #Георги Колев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите