Апокалипсис в Истанбул при силен трус - 600 000 жилища ще рухнат

Апокалипсис в Истанбул при силен трус - 600 000 жилища ще рухнат
A A+ A++ A

Около 600 000 жилища в Истанбул, най-големия град в Турция, са изложени на риск и могат да се срутят при евентуално земетресение. За това предупреди Мехмед Йозхасеки, министър на околната среда, градоустройството и изменението на климата.

Министърът отбеляза в телевизионно интервю, че от 6-те милиона жилища в града „600 000 са много рискови и има опасност да бъдат разрушени“. Йозхасеки допълни, че властите работят по план градска трансформация, който включва изграждането на устойчиви на земетресения масивни сгради.

„Работим за изграждането на повече от 300 000 жилища в Истанбул, но намирането на зони със здрава основа около центъра на града е трудно“, отбеляза той. За десет години са обновени над 800 хиляди жилища.

Разположена върху активни разломи, Турция е застрашена от земетресения, отбелязва Ройтерс. В такива зони живеят над 70 на сто от населението.

През февруари повече от 50 000 души загинаха, когато силни трусове удариха южната част на страната. След това бедствие Истанбул стартира програма за проверка на земетръсната устойчивост на сградите, тъй като много жители се тревожат за безопасността на жилищата си.

При друго силно земетресение, което удари Северозападна Турция през 1999 г., 17 000 души загинаха, като около 1000 жертви на бедствието имаше в Истанбул.

#земетресение #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници