От какво се правят истинските кренвирши?

От какво се правят истинските кренвирши?

pixabay

A A+ A++ A

Вероятно е странно да говорим за истински млечни продукти, за истинско месо и за фалшиви, спомняйки си с носталгия времето, когато не се налагаше да го правим и консумирахме качествени храни, без да се съмняваме има ли мляко в кашкавала на масата. Появата на имитиращи млечни и местни продукти на пазара така се разрасна, че се наложи приемането на наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която е в сила от 4 ноември 2021 година с цел потребителите поне да са информирани какво точно купуват и какво поставят на трапезата си, пише Актуално.

Наименованието „млечни продукти“ според наредбата остава само за продукти, получени в резултат от преработката на сурово мляко, като не се допуска замяна независимо дали цялостна, или частична, на която и да е млечна съставка, докато подобна замяна съществува законово при имитиращите млечни продукти.

Ако до преди години не сме си и представяли, че ще се предлага сирене без мляко и месо без месо, то днес подобни продукти се срещат по всички родни витрини. Докато покрай приемането на наредбата повечето потребители научиха, че имитиращите млечни продукти се правят от палмово масло и други растителни мазнини, като са добавени и прекалени количества вода, то по отношение на месата и особено на кренвиршите малцина са запознати от какво се правят истинските кренвирши и как да ги разпознаем.

От какво се правят кренвиршите?

Масовите кренвирши на пазара могат да съдържат машинно обезкостено месо в различен процент, чието качество е ниско и съмнително, а количеството вода в продукта често е огромно, за да тежат повече и съответно да носят по-голяма печалба. Ако информацията до тук не може да ви откаже от консумацията, то изчитането на съставките на етикета може да ви разколебае. На етикетите на различни производители виждаме описани като съставки натриев нитрит, кожа, сланина, лой, нишесте, оцветители и др.

Всъщност може кренвиршите са съдържат и кости вместо месо. Това е частично вярно, тъй като се произвежда по методика, в която след обезкостяване костите се слагат в машина и продуктът, т. нар. механично отделено месо, съдържа 20 и няколко до 30% фини костни частици. Просто самият метод на производство обуславя наличието на кости в продукта. Това не е вредно за здравето, нито една от съставките в кренвиршите не е забранена за употреба, но месо, обработено по този начин, има много ниско качество и ниска хранителна стойност, а вкусът е постигнат изкуствено.

От какво се правят истинските кренвирши?

И все пак на пазара у нас може да откриете кренвирши не от кожи, а от чисто месо. Истинските кренвирши се произвеждат по стандарт „Стара планина“, изрично посочен на опаковката, и се доближават като вкус и полза до онези, които сме хапвали в детството си в едни далечни времена. Те наистина съдържат качествено месо и то в значителен процент. Процентът на месото в истинските кренвирши по стандарт достига 82%, а останалите съставки са сол, захар, пипер, лимонена киселина. Точните съотношения и количества за производството на 100 килограма кренвирши по стандарт „Стара планина“ са: 82 килограма месо, 1.75 кг. сол, 100 гр. захар, 0.05 гр. лимонена киселина, 0.24 кг. пипер, 15-16 килограма лед и вода.

Вероятно сами се убедихте в разликата между кренвирши от месо, произведени по стандарт, и такива, с които пълните количката си на промоция, без да подозирате какво всъщност купувате. За да сте сигурни какво поднасяте на трапезата, произведете го сами, вкусът няма да има място за сравнение и ще почувствате здравословните ползи от консумацията на истинска храна, а не на имитиращи продукти с неясни ползи и вреди, доставящи ви празни калории.

#месо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници