Въздушна тревога в цяла южна Украйна, масирани атаки с дронове в Крим

Въздушна тревога в цяла южна Украйна, масирани атаки с дронове в Крим

ФБ/Володшмшр Зеленски

A A+ A++ A

Въздушна тревога е била обявена през нощта в цяла южна Украйна. Военновъздушните сили предупредиха, че тревогата в Донецка и Запорожска област е свързана с активността на руската тактическа авиация. За масирани атаки с дронове съобщават властите на окупирания от Русия полуостров Крим, предаде БНР.

За множество експлозии в окупирания кримски полуостров съобщават местни медии и жители. Според тях експлозиите са прозвучали в Симферопол, в района на нос Меганом и на нос Тарханкут в югозападната част на полуострова.

Руското министерство на отбраната потвърди за нападение с 42 безпилотни летателни апарата.

Вчера, след украински десант на Крим, ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви , че усилията на Украйна да си върне Крим няма да се ограничат само до въздушни удари. "Ще има сухопътна операция", подчерта Буданов.

В Москва двете големи летища "Внуково" и "Домодедово" рано тази сутрин временно преустановиха полетите, съобщиха руските авиационни власти. Жителите на Тулска и Калужка област съобщиха в социалните мрежи за експлозии, които са чули през нощта.

Ройтерс цитира министерството на отбраната, че Украйна се е опитала да атакува цивилни обекти на нейна територия с модифицирана ракета С-200. Калужка област граничи с Подмосковието, което в последно време постоянно е обект на нападения с дронове.

По-рано командващият украинската армия генерал Валерий Залужни е заявил пред американски представители, че контраофанзивата се намира на прага на пробив.

Както пише Уолстрийт Джърнъл, генералът не е дал никакви подробности. Междувремено Пентагонът обяви, че Съединените щати ще започнат да обучават украински пилоти и техници на самолети Ф-16 през октомври.

Миналата седмица Дания и Нидерлания съобщиха че са готови да предоставят изтребители Ф-16 на Украйна, след като пилотите бъдат обучени. Страните изготвиха и подготвителни програми. А вчера и Норвегия обяви, че ще предостави свои Ф-16 на Киев.


#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници