Денков: Коалицията между ПП и ГЕРБ докара стомашни киселини на някои

Денков: Коалицията между ПП и ГЕРБ докара стомашни киселини на някои
A A+ A++ A

Няма “химическа” формула, събрала ПП и ГЕРБ, просто България бе загубила пътя си. Това заявява премиерът Николай Денков в интервю за "24 часа". "Този съюз докара стомашни киселини на някои, но въпросът за преяждане с власт трябва да е в другата посока - хиляди са освободени по време на служебното управление само за 1 година", заявява той. Денков отговори на критиките и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Съвместно с Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ одобрихме всички министри. Даже сменихме някои с хора, предложени от ГЕРБ и одобрени от мен и от ръководството на ПП-ДБ. ГЕРБ имат в правителството предложени от тях заместник-министри, областни и заместник областни управители, заместник-председатели на ДАНС, ДАТО, служба “Военно разузнаване”, както и нови изпълнителни директори на АЕЦ, Български енергиен холдинг, “Напоителни системи”. Следователно всяка критика на г-н Борисов към правителството е критика и към хората, номинирани и одобрени и от ГЕРБ".

Той припомни, че в края на юли т.г. ПП-ДБ е представил на ГЕРБ механизъм за вземане на кадрови решения, за извършване на ротацията и за изпълнение на законодателната програма. По темата с енергетиката, Денков посочи, че трябва внимателно да се направим прехода от руски към неруски петрол. “Лукойл” са длъжни да плащат 40% данък, който отива за заплати, пенсии и образование.

По думите му България може да загуби 1,6 млрд. лв. от ЕС, ако няма споразумение със синдикатите за затварянето на въглищните централи На въпрос относно убийството на Алексей Петров и връщането на бизнесмена Васил Божков в България, Денков отговори, че очаква прокуратурата и съдът да си свършат работата и по двата случая. Относно поисканата оставка на главния секретар на МВР Петър Тодоров, Денков отговори, че докладът на вътрешния министър с мотивите за освобождаването е на сайта на МВР.

"Всеки може да види, че там няма нито един политически мотив, а много ясни професионални аргументи. Нека да дам пример - за по-малко от година има шестима загинали полицаи при изпълнение на техния служебен дълг. Не помня през последните 20 г. това да се е случвало. Има друг пример, в който майката на една последваща жертва многократно е подавала сигнали към МВР, а то не е реагирало и човекът след това е бил убит. Има трети случай - за Митко от Цалапица, в който се оказва, че отново МВР не е действало добре. Всичко това са отговорности на главния секретар", посочи той.

"Този случай се използва много често заедно с твърдението за “политическа чистка” в различните министерства, служби и т.н. Само за последната една година обаче служебните правителства са освободили около 2700 човека в Министерството на транспорта и съобщенията и неговите поделения, около 600 човека в Министерството на финансите, от които 400 са в НАП, около 1000 в Министерството на земеделието и храните. Това е станало само в последната година, когато е управлявал служебният кабинет. Така че е добре да се замислим кой всъщност е преял с власт, кой иска да държи контрола", заявява той.

Относно напрежението между управляващите и президента, Денков отрича той да е предизвиквал напрежението по никакъв начин.

"Напротив - и аз, и правителството се опитваме да си свършим спокойно работата, докато напрежението, изкуствено, бих казал, се предизвиква от другата страна. Защо? Това е въпрос, който трябва да бъде отправен в другата посока. Това, което ние през цялото време правим, е да успокояваме обстановката, за да можем да си свършим по-добре работата", заяви той.

По думите му има 500 задачи пред правителството за година и половина. Фокусът в правителството е изцяло към изпълнение на управленската програма Денков обясни, че след девет месеца управление, когато трябва да направят ротация с вицепремиера Мария Габриел, вероятно той ще се върне към МОН. Министър-председателят посочи и защо има нужда от реформи в службите за сигурност.

"Няколко пъти вече ясно съм казвал, че службите показват слабост в две основни направления - борбата с корупцията и борбата с чуждите влияния в България. Затова и сменихме част от заместниците в тях през последните седмици. Дали това ще бъде достатъчно, за да се справят по-добре службите в тези направления, предстои да видим.

#Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници