Музиката на Моцарт действа като болкоуспокояващо на бебетата

Музиката на Моцарт действа като болкоуспокояващо на бебетата

pixabay

A A+ A++ A

Неотдавнашно проучване установи, че успокояващата фонова музика по време на малки медицински процедури може донякъде да облекчи признаците на болка при новородените.

Според екип от университета "Томас Джеферсън" във Филаделфия, който работи с лекари за провеждане на изследването сред 100 бебета в общинска болница в Бронкс, Ню Йорк, това е първото по рода си проучване.

Всяко бебе е родено в точния си термин и е било на около 2 дни по време на изследването, съобщава „Сайънс Алерт“.

Преди да им бъде взета кръв от лекар чрез стандартна процедура за убождане в петата, на малко повече от половината от бебетата в продължение на двадесет минути била пусната успокояваща инструментална приспивна песен на известния музикант Моцарт. Другата половина изчаквали в тишина.

Обикновено, когато на новородените им предстои лека болезнена процедура, им се дава малка доза захар като успокояващо. Две минути преди убождането на петата на всички бебета била дадена захароза, за да се облекчи леко болката им. Приспивната песен звучала по време на убождането на петата и продължавала около пет минути след това. На родителите не било позволено да прегръщат физически бебетата си по време на изследването.

Изследовател редовно оценявал болката на бебетата, като използвал като показатели изражението на лицето, плача, дишането, движенията на крайниците и бдителността. Изследователят носел шумоизолиращи слушалки, така че не знаел дали музиката звучи или не.

В крайна сметка новородените, които били изложени на въздействието на Моцарт, показали "статистически и клинично значимо" намаляване на резултатите по Скалата за болка на новороденото (NIPS), като това важало преди, по време и след убождането на петата.

Авторите стигат до заключението, че "музикалната интервенция е лесен, възпроизводим и евтин инструмент за облекчаване на болката при малки процедури при здрави новородени."

Днес има значителни доказателства, които сочат, че музиката може значително да намали възприемането на болката сред възрастните, и все пак не е ясно как песента постига този невероятен подвиг и дали той е вроден или научен.

Проучванията сред новородени са добра възможност за по-нататъшно проучване, особено като се има предвид, че болкоуспокояващите лекарства често не са опция за тази група.

През 2017 г. учените установяват, че когато пероралната захароза се комбинира с музикална терапия при недоносени новородени, се наблюдава по-голямо облекчаване на болката по време на теста с убождане на петата.

Недоносените новородени обаче не са най-добрата група за изследване. Те често са изложени на болка по време на престоя си в отделенията за интензивни грижи, което означава, че може да имат променено възприятие и физически отговор на усещането.

Неотдавнашното проучване в Бронкс е първото, в което се изследват бебета, родени в нормален срок. Резултатите показват, че някои видове успокояваща музика могат да имат силно успокояващ ефект дори върху най-малките човешки мозъци. Възможно е това да се дължи на факта, че музиката отвлича вниманието на бебетата от болката им. Но предишни изследвания сред възрастни показват, че живата и приятна музика облекчава болката повече от мрачната и тъжна музика. А това означава, че разсейването не може да обясни напълно резултатите.

В настоящото проучване не са сравнени различни видове музика и техните болкоуспокояващи ефекти - фактори, които биха могли да бъдат проучени в бъдещи изследвания.

Учените, работили по настоящото изпитване, казват, че сега се интересуват от това дали родителските гласове могат да бъдат също толкова успокояващи за новородените, колкото и Моцарт.

#бебе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници