Божанков: Радев отиде твърде далеч! Да му орежем правомощията и да му отнемем квотите

Божанков: Радев отиде твърде далеч! Да му орежем правомощията и да му отнемем квотите
A A+ A++ A

Народното събрание трябва да направи всичко възможно, за да ограничи правомощията на президента Румен Радев - и има възможност да премахне част от тях без промени в конституцията или импийчмънт. Тази теза с обещание за законопроект изказа депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков в социалните мрежи.

"Президентът Радев отиде твърде далеч. Но това се случи и защото законът го позволява. Въпросът е какво ще направим, за да не може никой да злоупотребява с власт в бъдеще", отбелязва той.

Според него има три възможности за контриране на действащия президент и намаляване на президентската власт по принцип. Това е промяна на конституцията, процедура по импийчмънт и ограничаване на законовите правомощия на президента.

Първата опция изисква 2/3 мнозинство и е и дълъг, и сложен процес. Управляващите не искат импийчмънт, тъй като това "ще даде политически капитал на Радев", а и той минава и през Конституционния съд. Остава третата опция, която изисква обикновено мнозинство и промяна в законите, обобщава Божанков.

"Направих пълен преглед на тези правомощия и подготвих законопроект, който отнема квотите на президента в държавни регулатори и различни органи", отбелязва той. "Това в момента е целесъобразно, но недостатъчно."

И подчертава, че е нужно разделение на властите. Дава и пример как Радев е погазил това разделение по време на управлението си със служебни кабинети - той назначава тях, те назначават шефове на служби, той ги одобрява, което обезсмисля този базов демократичен принцип.

"Промените включват Съвета за електронни медии, Българска народна банка, Комисия за защита от дискриминация, службите за сигурност. И много други. Ако не искаме руско влияние в държавните органите, трябва да действаме институционално и принципно", обяснява Божанков.

"Законопроектът предвижда квотите да се преразпределят към Народното събрание, но изборът да става по различно време и в различни легислатури, за да не доминира едно Народно събрание в даден регулатор."

Според него законопроектът и евентуална подкрепа за него ще покаже кой всъщност защитава европейския път на България.

Моментално се появиха и критики на идеята на Божанков - от конституциналиста проф. Пламен Киров, който коментира пред бТВ:

"Не искам да коментирам изказвания на клетия Явор Божанков. Никакъв специалист не е по право, още по-малко по конституционно право. Аз съм му бил преподавател и той е една от големите ми грешки, така че си посипвам главата с пепел тук в ефир", отбелязва той.

"Това са така наречените споделени правомощия между българския президент и изпълнителната власт, за да се търси баланс в такива чувствителни сфери, където България има стратегически интереси."

#Явор Божанков # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници