Кой стои зад скандалната онлайн империя OnlyFans?

Кой стои зад скандалната онлайн империя OnlyFans?

Туитър/Леонид Радвински

A A+ A++ A

Сайтът за провокативно и порнографско съдържание OnlyFans докарва на собственика си приходи от над 300 милиона долара за 2022 година. Кой е Леонид Радвински и какво се знае за него?

Само през 2022 година потребителите на платформата OnlyFans са похарчили над 5,6 милиарда долара в нея. Целта? Да получат достъп до ексклузивно съдържание, най-вече с порнографски характер. Платформата прибира 20% от сумите, които потребителите плащат, останалите пари отиват при създателите на съдържание. Към 2022 година OnlyFans се използва от 238,8 милиона потребители и 3,2 милиона създатели на съдържание, съобщава "Бизнес инсайдър".

От 2016 година, когато беше създадена, до днес OnlyFans се утвърди като добра възможност за много еротични модели да изкарват сериозни суми. Съществуването на платформата обаче повдига и морални въпроси - най-вече заради това, че мотивира все повече млади жени и мъже да предлагат свои голи снимки и порнографски видеоклипове в мрежата. Но кой стои зад тази империя?

Леонид Радвински - човекът зад OnlyFans

Собственикът на OnlyFans е украинско-американският предприемач Леонид Радвински. Само преди няколко дни стана ясно, че за 2022 година той е получил дивиденти в размер на над 300 милиона долара. Състоянието на 41-годишния Радвински се оценява на 2,1 милиарда, съобщава БиБиСи.

През 2018 година Радвински купува платформата от Гай и Тим Стокли, които я създават две години по-рано. Публичната информация за родения в Одеса бизнесмен обаче е оскъдна. Знае се, че семейството му се мести да живее в Чикаго, когато той е дете. На собствения си уебсайт той пише, че е прекарал последните две десетилетия в "изграждане на софтуерни компании и допринасяйки към движението за отворен код", както и че отделя "огромно количество време, усилия и пари за каузи с идеална цел".

През 2022 година компанията на Радвински е дарила средства за подпомагане на Украйна, използвайки криптовалута. Реалната стойност на дарението възлиза на повече от 1,3 млн. долара, пресмятат от "КойнДеск", цитирани от БиБиСи.

Съмнителни бизнеси, свързани с онлайн порнография

OnlyFans не е първият бизнес на Радвински, свързан с порнографската индустрия. Преди да придобие компанията майка на OnlyFans - Fenix, той е основател на компанията Cybertania, която предлага на потребителите "нелегални" пароли за достъп до различни сайтове, включително порнографски такива. За някои от въпросните порнографски сайтове се твърди и, че рекламират и педофилско съдържание, пишат от "Форбс". По данни на изданието само един от 11 сайта, свързани с Cybertania, изкарва по 5000 долара на ден или 1,8 милиона годишно.

През годините Леонид Радвински създава и други сайтове с порнографско съдържание, включително такъв за изтекли секс касети на знаменитости и за разговори през уеб камера. През годините това му създава и проблеми с правосъдието, включително с Amazon, които обвиняват компанията, че използва неправомерно името им в скам кампании. Дело срещу Cybertania води и моделката Шийла Лусие. Тя ги обвинява, че използват нейна снимка в порнографски сайт. Всички дела приключват с извънсъдебни споразумения.

Под ръководството на Радвински OnlyFans бележи нови успехи, включително и със съдържание, което не е порнографско. През октомври 2022 година изпълнителната директорка на платформата Амрапали Ган се похвали, че от създаването си насам, OnlyFans е изплатил 10 милиарда долара на създатели на съдържание в платформата. Пред "Бизнес инсайдър" осем моделки с профил OnlyFans в разказват как се издържат от платформата и изкарват между 143 хиляди и 5.4 милиона долара годишно.

Но критиките също растат - през 2021 г. БиБиСи съобщи, че платформата не успява да предотврати участието на непълнолетни потребители във видеоклипове с провокативно съдържание. От OnlyFans отговориха, че системите им за проверка на възрастта дори надхвърля регулаторните изисквания.

Източник: Дойче веле


#OnlyFans

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници