61% от българчетата на възраст между 7 и 9 г. са с наднормено тегло

61% от българчетата на възраст между 7 и 9 г. са с наднормено тегло

pexels

A A+ A++ A

Затлъстяването при децата е проблем навсякъде по света. В Европа, включително в България, едно от три деца е с наднормено тегло.

Данните за страната показват, че 61% от българчетата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло и затлъстяване, като 50% от тях се след време стават възрастни със затлъстяване.

Това са само част от данните представени на 32-рия Международен конгрес по детско затлъстяване, който събра 80 специалисти от 15 страни в курорта „Албена“ през почивните дни. Научният форум беше организиран от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, съвместно с Европейската група по детско затлъстяване.

Основните акценти в програмата на конгреса бяха превенция и терапия на детското затлъстяване, а също диетологични подходи в терапията, физическа активност и време пред екран, психо-социални аспекти на затлъстяването, фармакотерапия и бариатрична хирургия в детска възраст.

„Превенцията включва различни мерки и програми на държавно ниво, насочени към промоция на здравословно хранене, физическа активност, ограничаване на часовете пред екран, осигуряване на достатъчно сън. Терапията е преди всичко в промяна на начина на живот“, обясни доц. Теодора Ханджиева-Дърленска – председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Почти 1/4 от децата в ранна учебна възраст са с наднормено тегло

Децата се движат все по-малко и една от основните причини за това е стоенето пред екран. Според препоръките на СЗО до 3-годишна възраст децата не трябва изобщо да стоят пред екран, от 3 до 6 години – максимум един час дневно, от 7 до 18 г. – максимум два часа дневно. Проблемът е, че времето пред екран краде от времето за игра и за движение, категорични са специалистите.

„Държавната политика за промотиране на движението е много важна, защото тя създава условия за игра на децата - да има места, където да спортуват на открито, да има площадки с фитнес уреди за най-малките. И това да е безплатно, да бъде достъпно за всички деца“, допълни доц. Дърленска, предава БТВ.

Трима специалисти от България изнесоха лекции на конгреса. Проф. Виолета Йотова от Медицинския университет във Варна откри форума с лекция за честотата на затлъстяването на Балканите. Доц. Милена Георгиева от БАН представи лекция за генетиката на затлъстяването. А проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи говори за европейските и българските подходи за преформулиране на храните.

#дете

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници