Ръст на СПА туристите с 12% се отчита от началото на годината

Ръст на СПА туристите с 12% се отчита от началото на годината

pixabay

A A+ A++ A

От началото на годината до 20 август в страната са регистрирани 720 000 СПА туристи, което е ръст от 12 процента спрямо същия период на миналата година. Това заяви пред журналисти в Пампорово заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

По нейни данни преобладаваща част от посетителите в СПА дестинациите са български туристи, но и гости от Израел, Германия, Великобритания припознават този вид услуги.

Според статистически данни за летния сезон, от 1 до 31 август се отбелязват 3,8 млн. регистрации на туристи, не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната. Заместник-министър Ирена Георгиева участва в провеждащия се днес и утре в Пампорово десети юбилеен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм "Нарастващият потенциал на здравния туризъм – приоритет в националната политика на България".

Според нея наред с морския и зимния туризъм, се насочват усилия за развитие и на специализираните видове туризъм, защото така България може да се превърне в целогодишна дестинация. В рамките на стратегията за устойчиво развитие на туризма в България има и по-малка стратегия за здравния туризъм, което би трябвало да докаже, че министерството гледа на развитието на този вид туризъм като на приоритет, допълни Георгиева.

КОВИД пандемията показа, че най-устойчивата форма на туризъм е здравният, защото медикъл и СПА центровете не затвориха врати в почти цяла Европа, коментира Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Тя уточни, че конгресът не случайно се провежда в Пампорово, което е възникнало пред 90 г. като климатичен курорт. Находищата на минерални води, допълнени от подходящия климат в България, са условия, които според Кацарова дават възможност да се насочат усилията за разгръщане на този вид туризъм. СПА хотелите у нас бележат най-добра заетост - от 40 до 80 процента в годишен план, допълни Сийка Кацарова.

Според нея развитието на СПА дестинации стимулира и съпътстващи производства в районите, в които се привличат туристи за здравен и балнео туризъм.

Програмата на конгреса продължава утре с дискусии относно маркетинга и PR на здравния туризъм.

#СПА туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници