Какво да очакват учениците през новата учебна година

Какво да очакват учениците през новата учебна година

pixabay

A A+ A++ A

По-малко текущи оценки, дигитална раница с електронни уроци и електронни дневници и повече практически занимания в нови високотехнологични класни стаи.

Това очаква учениците само след два дни, когато е началото на учебната година. За какво ново ще трябва още да се подготвят, разказва Нова телевизия.

Въпреки идеята този път учебната година да започне на 7 септември, това не се случи. Всички ще бъдат обратно в класната стая на 15-и. Там ги очакват някои нововъведения - електронни уроци, електронни дневници и електронни извинителни бележки. От Министерство на образованието обещават промяна в начина на преподаване и съответно в този на оценяване. Ще има по-малко текущи оценки, а в учебния процес ще бъдат включени изследователска и проектна дейност. Чрез тях учениците ще виждат това, за което учат, или направо ще го прилагат на практика.

Модерни класни стаи

Но как ще се случи това? С помощта на модерна техника, с която ще бъдат оборудвани специални кабинети. Всички над 2268 държавни и общински училища в страната могат да кандидатстват за финансиране. 1900 от тях вече са го направили, а в 260 кабинетите са факт. Отпуснатите средства по Плана за възстановяване и устойчивост за тези високотехнологични класни стаи са над половин милиард лева. Очаква се изграждането на така наречените STEM кабинети, които са последен писък на модата в образованието, да промени концепцията за преподаване. Затова специална подготовка се предвижда и за учителите, като амбициите са това да се случва още в педагогическите факултети, където се подготвят бъдещите кадри.

Справянето с недостига на учители

Надеждите са това да се случи с увеличение на заплатите. Последното такова – отпреди месец, беше с 15%. Така минималната основна заплата на учителите и на педагогическите специалисти, сред които възпитатели, логопеди, психолози и треньори, както в училищата, така и в детските градини, става 1709 лева. С 54 лева повече ще взимат старшите учители и възпитатели. Възнаграждението на главните учители и възпитатели става 1831 лева, а директорите ще получават най-малко 2082 лева.

За да се намали поне от части проблемът с обучението на две смени, ще бъдат изградени 8 нови училища – в София, Бургас и Варна. Новите детски градини също ще бъдат 8, но всички те в София. Цялостен ремонт очаква още 59 училища, 57 градини и 23 ученически общежития.

Изпитите

Беше взето още едно ново решение с надеждата за по-голяма ефективност както за оценяващите, така и за учениците. Датите на външното оценяване за 7-и и за 10-и клас вече да бъдат различни, а не еднакви, както досега. Тази година първи ще бъдат десетокласниците. Техният изпит по български език и литература е планиран за 10 юни, а този по математика – за 12 юни. Изпитите на седмокласниците ще се проведат седмица по-късно, за да им се даде повече време за подготовка поради факта, че им предстои и кандидатстване. Зрелостниците ще се явяват на изпит по български език и втори избираем предмет, съответно на 17 и на 20 май, а двата задължителни изпита на четвъртокласниците са планирани за последната седмица на май.

Ваканциите

Преди лятната ваканция учениците ще си почиват още четири пъти. Първата ще бъде след само месец и половина. Следват коледната, междусрочната - която е най-кратката, и пролетната, която за всички приключва на 7 април. Но докато по-малките ще са във ваканция една седмица, за 12-класниците тя ще продължи едва три дни.

#ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници