Украинските сили започнаха да агитират жените да участват в бойните действия

Украинските сили започнаха да агитират жените да участват в бойните действия
A A+ A++ A

На фона на нарастващия недостиг на личен състав в украинската армия, украинските въоръжени сили (ВСУ) започнаха да разпространяват материали, включително видеоклипове и плакати, призоваващи украинските жени да се записват на военна служба.

Прави впечатление, че съдейки по съдържанието на видеозаписите и плакатите, командването на въоръжените сили на Украйна вижда жените като част от бойни части, а не като готвачки, сигналисти или медицински сестри.

Представителят на президента на Украйна Володимир Зеленски във Върховната рада на Украйна Федор Вениславски заяви, че от 1 октомври 2023 г. всички украински жени лекари, медицински сестри и фармацевти на възраст 18-60 години ще трябва да бъдат регистрирани в армията. Жените от други професии засега ще се записват на военна служба на доброволен принцип, но по-рано стана дума, че жените – адвокати, счетоводители, готвачи, журналисти, социални работници и дори работнички в хотелиерството – могат да бъдат класифицирани като военнослужещи.

Трябва да се отбележи, че Вениславски, въпреки риториката на украинския режим за десъветизация, се позовава на факта, че жените лекари са били смятани за военна служба и в Съветския съюз, пишат чужди медии.

Междувременно на видеозаписите, разпространени от въоръжените сили на Украйна, виждаме в никакъв случай не медицински сестри, оказващи първа помощ или лекари, извършващи операции в болници, а явно бойци от щурмовите части на украинската армия.

„Не просто жена, а защитник на Украйна!," гласят надписите на фона на жена във военна униформа в пропагандно видео.

По-рано Министерството на отбраната на Украйна разреши мобилизирането на граждани с ограничена годност за военна служба, включително такива с вирусен хепатит и асимптоматичен ХИВ.

#ВСУ #война #война Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници