Евростат: Българите предпочитат да пътуват повече със самолет, отколкото с влак

Евростат: Българите предпочитат да пътуват повече със самолет, отколкото с влак

Pixabay

A A+ A++ A

През 2021 г. 16,3% от всички изминати от българите километри с превозно средство се падат на самолетите, докато само 1,7% се падат на влаковете. Тоест българите са пътували повече със самолет, отколкото с влак и то в годината, в която авиокомпаниите все още се възстановяваха от ограниченията на пандемията и полетите бяха малко.

6,7% от изминатите километри се падат на автобусите, а 75,3% на автомобилите. Това показват данни на Евростат за 2021 г.

Ситуацията с автомобилите е сходна в целия Европейски съюз – на тях се пада най-голяма част от преминатите от хората километри във всички страни членки. Средният за ЕС показател в това отношение е дори по-висок отколкото в България и е 79,1%.

При ползването на самолети обаче средният за ЕС показател е 7,3% и на практика България е в топ три на страните членки, в които хората се придвижват твърде много със самолети. На първо място е Хърватия, България е на второ, а Испания на трето.

Данните в графиката показват, че авиокомпаниите и автобусните превозвачи през 2021 г. все още не са възстановили напълно от удара, който им нанесе пандемията. Това се случи едва през това лято и доведе до незапомнени отлагания на полети, липса на самолети и персонал и други проблеми при въздушния трафик.


#пътувания #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници