Проф. Александър Маринов: Протестите са симптом за проблеми в управлението

Проф. Александър Маринов: Протестите са симптом за проблеми в управлението

Стоп кадър/NOVA NEWS

A A+ A++ A

Протестите и причините те да са разразят са симптом за проблемите в управлението. Природата на правителството е сложна, то е нестабилно. Това коментира в „Денят на живо с Наделина Анева” по NOVA NEWS политологът Александър Маринов.

Според него участниците в управлението, извън ПП-ДБ са побързали да се разграничат. „Това е голямо изпитание заради начина на реакция и поведение на правителството. Цялата сглобка е изградена на базата на временно съвпадение на интереси и докога ще съществува крехкото равновесие е трудно да се прецени”, добави Маринов.

По думите му с решението относно зърнопроизводителите, кабинетът се е саморазклатил.

„Решението е доказано погрешно, както и начинът, по който беше взето, Никакъв диалог не е имало, колкото и да извърта премиерът това не е вярно”, подчерта политологът. Той добави, че е имало е ненужна словесна агресия. „Целият аграрен сектор отдавна постави своите проблеми и настоя за решения, които липсват. Рано или късно такъв протест щеше да се случи”, каза още той.

Маринов уточни, че когато и това правителство да бъде развалено, ще бъде важен не само реалният повод, но и обяснението за него. По отношение на местните избори, според него, картината в София е объркана и е трудно да се предвиди какво ще се случи.

Маринов подчерта, че интересът на президента е България да се управлява добре. „Президентът препоръча на Денков да не съставя правителство, защото беше ясно, че е заченато в грях. Ще бъде нестабилно и няма да върши работа. Това се потвърждава, реалните резултати от работата на правителството клонят към нула”, добави Маринов. Според него президентът няма ресурс да клати правителство, а има позиция, която изразява.

По отношение на промяната в Конституцията Маринов каза, че всички които подкрепят проекта, ще си понесат отговорността. Той уточни, че предстои в четвъртък да бъде внесено уведомление в НС, че съставеният инициативен комитет започва да събира подписи за провеждане на референдум за запазване на националния празник.

Александър Маринов допълни, че няма информация и впечатление президентът да обмисля политически проект, който да заеме явно празната ниша в политическото пространство. Според него има фрапираща потребност от нещо ново.


#проф. Александър Маринов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници