Ръстът на заплатите у нас изпреварва европейския, българинът заработва и бонуси

Ръстът на заплатите у нас изпреварва европейския, българинът заработва и бонуси
A A+ A++ A

Повече от половината работодатели в България са повишили тази година заплатите на служителите си с до 10%, показва проучване на възнагражденията през 2023 г. на една от водещите компанията за квалифицирани обучения в сферата на човешките ресурси. То е направено сред 350 средни и големи компании от различни сектори на икономиката. С всяка година все повече компании избират да се включат в подобни изследвания, за да сравняват нивото на възнагражденията и очакванията на служителите.

"Компаниите търсят обратна връзка. Има 50% ръст на компаниите, които търсят участие в такива проучвания. Те са с над 115 000 позиции, които реализират. За тях е важно да бъдат добре информирани и да могат да планират дългосрочно", заяви бизнес мениджърът Антония Парапанова в студиото на "България сутрин".

Данните показват, че повечето работодатели увеличават заплатите с около 10% този година, а през миналата е било с 14-15%.

"Така изпреварват ръста на възнагражденията в Европа. Най-много е увеличението в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Пазарджик. Според данни на НСИ в отделни региони заплатите са два пъти по-ниски - Видин, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Смолян", даде пример експертът "Проучване на възнагражденията" в консултантска компания Полет Живина.

Очаквано IT сферата е водеща за по-бързите темпове за покачване на заплатите, следвана от добивната промишленост и фармацевтичния сектор. Проучването обхваща и бонусите, които служителите получават. Те вече се приемат за задължителна част от възнагражденията.

"Някои компании дават бонус "препоръка" за служител, който препоръча друг, който се е задържал в компанията, както и бонус "лоялност" за служител, който се е задържал в компанията повече от определен брой години", посочи Живина пред Bulgaria On Air.

Сред очакваните бонуси също са допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна. Важно за служителите е и гъвкавото работно време и възможността за работа от вкъщи, каквато предлагат 79% от компаниите.

"Тенденцията на запад не е да се увеличават видовете придобивки, а да се даде на хората да ги изберат - казва им се, че имат право на 250 лв. под формата на бонуси и какви искат да бъдат измежду 50, примерно", заяви Антония Парапанова.

Гостите подчертаха, че има промяна и по отношение на наемането на кадри от чужбина. Държавата все повече опростява този процес и помага на бизнеса при липса на кадри да се внесат от чужди пазари.

"При толкова ниска безработица и липса на кадри е нужна дългосрочна стратегия - българите да не заминат в чужбина, а краткосрочната е замяна на част от позицията с роботи или привнасяне на служители от чужди пазари - Непал, Филипините, Украйна. При нас намират по-висок стандарт, спокойствие и подкрепа", обясни Парапанова.

Данните от проучването показват също, че все повече работодатели дават по-голям платен годишен отпуск - до 25 дни, тенденция, която се забелязва от Ковид пандемията. Внимание се обръща и на психичното здраве на служителите.

"За младото поколение щастието на работното място е по-важно от възнаграждението. Когато компаниите искат да привлекат младите хора, е необходимо да имат подобен пакет, работодателите се интересуват все повече какво е важно за хората. Няма я тенденцията от преди - човек да търси една компания, в която да се докаже и след много години на лоялност да бъде възнаграден", завърши Полет Живина.

#заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници