Експулсираният свещения-шпионин Васиан: Властите се държаха грубо, арестуваха ме без обвинения

Експулсираният свещения-шпионин Васиан: Властите се държаха грубо, арестуваха ме без обвинения
A A+ A++ A

Българските власти постъпиха грубо и не представиха факти, потвърждаващи обвиненията срещу духовниците на Руската православна църква, от които поискаха да напуснат България".

Това заявил пред "Россия 24" предстоятелят на Руската църква у нас - Васиан Змеев, след като беше експулсиран от България по обвинения за шпиониране, предаде руският сайт "Регнум".

Свещениците от Руската православна църква били повикани в миграционната служба на 21 септември, където им казали, че са заплаха за националната сигурност. После с арестантска кола ги закарали до домовете им, за да съберат своите вещи.

"Нищо не предвещаваше такъв развой. Сутринта отслужвахме светата литургия. След службата ни се обадиха, поканиха ни в миграционната служба, там по същество ни арестуваха. Когато попитахме какви са фактите, в какво ни обвиняват, отказаха да ни кажат каквото и да било", съобщава още Васиан, цитиран от "24 часа".

По думите му арестът е бил без обвинения.

"Консулът на Руската федерация, поиска да се назоват фактите за ареста, но българските правоприлагащи органи започнаха да крещят: "А защо трябва да ви казваме?", а след това ни заявиха: "Или ви вкарваме в затвор, в бежански лагер, или незабавно напускате територията на България", обяснява духовникът.

Пред руската медия Васиан разказва, че българските власти изпратили полицай, който да придружава групата, докато пътуват, за да приберат личните си вещи.

"Един полицай дойде в апартамента ми и ме наблюдаваше как събирам нещата си в куфара. Той ми взе паспорта и ми го върна чак на границата. Помолихме да спрем до храма, трябваше да взема някои лични вещи, документи, да дам нареждания. Полицаите се страхуваха да ни заведат до храма, защото се бяха събрали хора, журналисти. Обикаляхме с колата, докато се стъмни. Едва тогава ни позволиха един по един да влезем в храма. Сега храмът не функционира, не можах да поверя на никого управлението", заявява духовникът на Руската православна църква.

По думите му енорията на Руската православна църква в София е била посещавана от руснаци, българи, украинци, "храмът не е създавал никакви проблеми", а представителите на РПЦ са имали добри отношения с Българската православна църква.

Той подчертава, че българските власти са действали "неразумно, грубо, унизително".

#Руска църква #руски шпиони #руски шпионин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници