„Добрият шофьор“ с Малин Кръстев и Геро възхити актьор на Фелини

„Добрият шофьор“ с Малин Кръстев и Геро възхити актьор на Фелини
A A+ A++ A

След успеха в Рим, където впечатли и актьора на Фелини Джузепе Босио ("Roma”), "Добрият шофьор" на Тонислав Христов потегля в кината у нас на 3 ноември. Непосредствено преди това игралният дебют на режисьора на "Пощальонът" (номинация за Европейските филмови награди ("Европейски Оскар") за най-добър документален филм през 2017 г.) спечели сърцата на публиката и на фестивала "Златна роза". Режисьорът Тонислав Христов и актьорът в главната роля, Малин Кръстев, излязоха на сцената на престижния кинофорум с фланелки с надпис "Аз съм Добрият шофьор. В кината от 3 ноември. Бъди и ти Добрият шофьор". По този начин двамата анонсираха и каузата на филма да фокусира вниманието върху това да бъдем добри хора в живота и зад волана, Човеци по всяко време, на всяко място, в името на най-голямата ценност – Живота.

Освен Малин Кръстев, в копродукцията на Финландия, България и Швеция участват също Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров.

Филмът е създаден по истинска история. Разказва за Иван (Малин Кръстев), който е таксиметров шофьор в един от големите черноморски курорти. Той спестява пари, за да се върне във Финландия, където са съпругата и синът му, и да поправи грешките от миналото.

По време на снимките - в България и Финландия по време на пандемията COVID 19, режисьорът Тонислав Христов, който е и съсценарист на "Добрият шофьор" заедно с Каарле Ахо и Константин Божанов ("Аве", "И после светлина") променя сценария, добавяйки в него и лични елементи, сцени и истории, инспирирани от истинския живот на актьорите и негови.

Филмът е носител на наградите за най-добър филм и най-добра мъжка роля (Малин Кръстев) на международния София Филм Фест 2023, наградата за операторско майсторство на Орлин Руевски на South East European Film Festival, Los Angeles, MOZAIK Bridging the Borders. Печели отличията за игрален дебют на Тонислав Христов, за най-добра мъжка главна роля - Малин Кръстев и за най-добра поддържаща мъжка роля - Герасим Георгиев-Геро от общо 10 номинации за Годишните награди на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов”, а в момента е част от Конкурсната програма на фестивала "Златна роза".

Интервю с МАЛИН КРЪСТЕВ за филма четете ТУК

#"Добрият шофьор"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници