Опашки за филма "Барби" в Русия въпреки санкциите

Опашки за филма "Барби" в Русия въпреки санкциите

pixabay

A A+ A++ A

Официално филмът за Барби не се прожектира в Русия.

Но неофициално...

Намираме се в търговски център в Москва, пише Би Би Си. В непосредствена близост до хранителния магазин е издигната огромна розова къща. Вътре: розови мебели, розови пуканки и картонени фигури на Барби и Кен в реален размер.

Нищо чудно, че се усмихват: филмът за Барби събира тълпи в мултиплекса отсреща въпреки западните санкции. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна редица холивудски студия спряха да пускат филмите си в Русия. Неразрешените копия на филми обаче се промъкват и се дублират на руски език.

В киното всичко е малко прикрито и несигурно. Когато питаме един от посетителите кой филм е дошъл да гледа, той назовава непонятен 15-минутен руски филм и се усмихва.

За да избегнат проблеми с лицензирането, някои кина в Русия продават билети за руски късометражни филми, а като предпремиера показват игралния филм за Барби.

Министерството на културата на Русия не е доволно. Миналия месец то стигна до заключението, че филмът за Барби "не съответства на целите и задачите, поставени от нашия президент за запазване и укрепване на традиционните руски морални и духовни ценности".

Имайте предвид, че посетителите на кината, с които разговаряме, са поласкани от факта, че Барби се е появила на големия екран тук, пишат още от медията, цитирана от Дарик.

"Хората трябва да имат право да избират какво искат да гледат", казва Карина.

"Въпросът е да бъдем отворени към културата на другите хора. Дори и да не си съгласен със стандартите на другите хора, пак е чудесно, ако можеш да ги гледаш", казва Алена.

Но руският депутат Мария Бутина смята, че в Барби няма нищо велико: нито в куклата, нито във филма.

"Имам проблеми с Барби като женска форма. Някои момичета - особено в тийнейджърска възраст - се опитват да бъдат като Барби и изтощават телата си", казва тя.

Бутина добавя, че филмът не е получил лиценз за излъчване в руските кина.

"Не нарушавайте закона. Това ли е въпросът за нашите киносалони? Абсолютно. Подадох няколко искания до кината с въпрос на какво основание показват филма", сподели тя.

"Говорите за това, че е важно да се спазва законът", казва журналистът от Би Би Си, "но Русия нахлу в Украйна. Организацията на обединените нации казва, че това е пълно нарушение на международното право".

"Русия спасява Украйна", отговаря тя, "и спасява Донбас".

Това се чува често от управляващите в Русия. Те представят Москва като миротворец, а не като подстрекател към война. Те твърдят, че именно Америка, НАТО, Западът използват Украйна, за да водят война срещу Русия. Това е алтернативна реалност, предназначена да сплоти руснаците.

В условията на нарастваща конфронтация с Европа и Америка руските власти изглеждат решени да настроят руснаците срещу Запада.

От сутрин до вечер държавната телевизия разказва на зрителите, че западните лидери искат да унищожат Русия. В чисто новия учебник по съвременна история за руските гимназисти (задължителен за ползване) се твърди, че целта на Запада е "да разчлени Русия и да поеме контрола над нейните природни ресурси".

В него се твърди, че "през 90-те години на ХХ в. вместо традиционните ни културни ценности като добро, справедливост, колективизъм, благотворителност и саможертва, под влияние на западната пропаганда в Русия се налага чувството за индивидуализъм, както и идеята, че хората не носят никаква отговорност за обществото".

Учебникът насърчава руските единадесетокласници да "умножават славата и силата на Родината".

С други думи, Вашата Родина (а не страната на Барби) се нуждае от вас!

"Изкуството е за всички. Няма значение откъде си. И не бива да се ограничаваме до изкуството на една нация. За да станеш по-културен, по-общителен и по-интересен човек, трябва да гледаш филми и да четеш книги и от други страни", казва Диана.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници