Ангел Кунчев: Коронавирусът пак настъпва, надига се нова вълна

Ангел Кунчев: Коронавирусът пак настъпва, надига се нова вълна
A A+ A++ A

Коронавирусът отново настъпва и регистрираме все повече новозаразени и хоспитализирани. Извиха се и опашки в София от желаещи да си поставят новата ваксина срещу Ковид-19, пристигнала у нас преди дни.

"В началото на вълната сме, значително е увеличението. Очакванията са, че този ръст ще продължи и към началото на ноември ще достигнем пик. Вероятно няма да се върнем към драматичните събития Спешна помощ да не успява да събира пациентите. Новите варианти на вируса не показват толкова тежко протичане, но бързо и лесно се разпространява", коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че подвариантът Пирола започва да се появява все по-често. Характерно е, че е доста променен.

"Тук имаме 35 мутации, което го прави различен като възможност за преодоляване на имунитета. Ако искаме да бъдем защитени, наистина трябва да бъдем ваксинирани с новите ваксини, разработени за новите щамове на Омикрон. Има над 100 хил. ваксини в страната, хората се убедиха, че това може да ги предпази максимално ефективно", каза още доц. Кунчев в студиото на "България сутрин".

По думите му симптомите на Ковид-19 са се променили в положителна посока и не налагат толкова често хоспитализация. Заболяването се характеризира със силно главоболие и отпадналост, появява се дразнене в гърлото, което преминава в кашлица. Симптомите преминават за 3-4 дни, но има опасност хората с увреден имунитет или хронични заболявания да го карат много по-тежко, обясни гостът.

#коронавирус #Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници