Израелската армия призова жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си

Израелската армия призова жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си

Стоп кадър/YouTube/The Guardian

A A+ A++ A

Израелската армия призова жителите на няколко района на Ивицата Газа да напуснат домовете си, след като премиерът Бенямин Нетаняху обеща "могъщо отмъщение" на палестинските екстремисти от "Хамас" за това, което той нарече "черен ден" за Израел. Въоръжената палестинска групировка започна вчера вълна от ракетни атаки и изпрати бойци в Израел, което е най-голямата ескалация от десетилетия. Около 250 души са убитите в Израел. Смята, че десетки израелци са били взети за заложници. Страната вече отговори с вълна от въздушни удари срещу Газа, при които, според официални лица са били убити повече от 230 души. Хиляди са ранените и от двете страни, предадоха БНР и БТА.

В обръщение тази нощ израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на израелците, че влизат в „дълга и трудна война“ и обяви, че армията ще действа, за да унищожи палестинското движение "Хамас" след атаката му срещу Израел:

"Хамас" започна жестока и зла война. Ще спечелим тази война, но цената е прекалено висока. Израелската армия незабавно ще използва цялата си мощ, за да разруши капацитета на "Хамас". Ще ги унищожим и ще постигнем огромно отмъщение за този черен ден, който те причиниха на Израел и гражданите му"

Нетаняху подчерта, че цялото правителство стои зад решението да има категорични ответни действия срещу "Хамас". Израелската армия се подготвя не само за въздушни операции, но и за наземна офанзива. Военните са предупредили жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си, защото ще извършат удари срещу цели на "Хамас".

Американският президент Джо Байдън осъди "безскрупулното нападение" на Хамас срещу Израел. Той заяви:

"Съединените щати подкрепят Израел. Никога няма да пропуснем да ги подкрепим. Ще гарантираме, че имат помощта, от която се нуждаят гражданите им, така че да продължат да се защитават".

Вашингтон и Тел Авив вече преговарят за предоставянето на американска военна помощ, съобщи източник от Белия дом.

Саудитска Арабия призова за „незабавно спиране на ескалацията на конфликта между палестинците и Израел“.

Френският президент Еманюел Макрон осъди безпрецедентното нападение на палестинското ислямистко движение "Хамас". Той е обсъдил ситуацията с израелския премиер Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, както и с други лидери от региона. Абас от своя страна е поискал от Макрон да се намеси, за да спре "израелската агресия" срещу палестинците.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за световна солидарност с Израел. По думите му - подобно на Украйна, която бе нападната от Русия преди близо 20 месеца, Израел има "пълното право" да се защити.

Поради ситуацията редица авиолинии отмениха полетите си до Израел.

#Израел #Ивицата Газа #Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници