Израел срещу Хамас: Стотици загинали и ранени и от двете страни на границата

Израел срещу Хамас: Стотици загинали и ранени и от двете страни на границата

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща отмъщение за атаката, извършена от "Хамас". По думите му, първата част от операцията, която израелците наричат "Железни мечове", а палестинците - "Потопа Ал-Акса", е завършена.

Загиналите и ранените са стотици. През изминалата нощ Израел нанесе въздушни удари по най-малко 150 обекта - сред тях домове на лидери на "Хамас", финансови институции, складове и бази за производство на оръжие.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща отмъщение за атаката, координираната операция, извършена от "Хамас" по суша и въздух.

"Това, което се случи днес е невиждано в Израел, и ще се постарая да не се повтори. Цялото правителство подкрепя решението. Армията незабавно ще използва цялата си мощ, за да унищожи това, с което "Хамас" разполага. Ще ги унищожим и ще отмъстим мощно за този черен ден, който причиниха на Израел и гражданите му."

Израелските сили са извършили и няколко наземни операции, при които има освободени израелски заложници. Израелските сили са предотвратили атака на палестински бойци на израелски плаж. Кадри са запечатали въздушната атака на израелските сили срещу ивицата Газа. Мишени са цели на "Хамас". Като в много населени места палестинците са предварително предупредени за предстоящото нападение. Ударите продължиха до ранните часове на неделния ден. След края на въздушната тревога жителите на град Газа започнаха да оглеждат щетите.

Израелската армия атакувала и райони в Ливан, от който са били изстреляни снаряди срещу Израел.

"Израелските сили за отбрана са подготвени за всички сценарии и ще продължат да действат във всички региони и по всяко време, за да гарантират сигурността на израелските граждани", се казва още в изявлението на военното министерство.


В голяма част от атакуваните райони Израел си е върнал контрола. По улиците на градовете полицейското присъствие е засилено, но като цяло интуицията е спокойна. Днес в страната е обявен неучебен ден.



#Израел #Хамас #жертви #ранени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници