Израелски пехотинци са навлезли в Ивицата Газа

Израелски пехотинци са навлезли в Ивицата Газа

Pixabay

A A+ A++ A

Израелски пехотни подразделения са навлезли в Ивицата Газа за първи път от началото на войната с групировката "Хамас".

По последни данни над 1900 са жертвите от палестинска страна, 1300 израелци са загинали при мащабната атака на "Хамас", предаде БНР.

Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция с призив за примирие.

Американският президент Джо Байдън пък увери, че преодоляването на хуманитарната криза в Газа е приоритет за Вашингтон.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и Световната здравна организация призоваха израелските власти да избегнат хуманитарна катастрофа в ивицата Газа.

Повече от 1 милион палестинци от северната част на ивицата и самия град Газа получиха нареждане от израелската армия да се изтеглят в рамките на 24-часа на юг, към границата с Египет, която остава затворена.

Саудитска Арабия обяви, че категорично се противопоставя на евакуацията на хора в Газа и осъжда бомбардировките на "беззащитни цивилни".

ООН призова Израел да оттегли нареждането, за да не предизвика хуманитарна катастрофа.

Американският президент Джо Байдън увери, че американските екипи в района поддържат връзка с правителствата на Израел, Египет, Йордания и други арабски страни, както и с ООН, за да бъде увеличена хуманитарната помощ.

Байдън увери, че преодоляването на хуманитарната криза в ивицата Газа е приоритет за него.

"Не можем да игнорираме факта, че повечето палестинци нямат нищо общо с "Хамас", каза той

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя потвърди, че страната му е внесла в Съвета за сигурност проекторезолюция с призив за незабавно примирие в Близкия изток и е готова да посредничи в конфликта.

Документът съдържа призив за спиране на огъня по хуманитарни съображения и осъждане на насилието срещу цивилни и всички прояви на тероризъм. Призовава се и за освобождаването на заложниците, за гарантиране на достъп до хуманитарна помощ на нуждаещите се и за даване на възможност за евакуирането на цивилни.

"Предлагаме да бъде отправен призив за незабавно примирие, необходимо е да започнат преговори", каза Небензя след заседание при закрити врата на Съвета за сигурност на ООН, свикано по повод изострянето на израелско-палестинския конфликт.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи "Хамас", което предприе в събота най-смъртоносното си нападение срещу Израел.

"Ние удряме нашите врагове с безпрецедентна мощ. Подчертавам, че това е само началото", каза Нетаняху в кратко телевизионно изявление.

Насилието става все по-ожесточено и на окупирания Западен бряг на река Йордан, както и на границата на Израел с Ливан.

Израелските въоръжени сили заявиха, че са поразили цел на ливанското шиитско движение "Хизбула" в Южен Ливан, в отговор на "проникването на неидентифицирани въздушни обекти на територията на Израел".

#Израел #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници