Борисов бие тревога: Катастрофите са неизбежни

Борисов бие тревога: Катастрофите са неизбежни

стоп кадър

A A+ A++ A

Бюджетът за догодина не е внесен, как да знам дали има, или няма. За дълга неведнъж сме предупреждавали да не влизаме в дългова спирала. Преди COVID ние държахме да има излишък. Това заяви в Благоевград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод заявеното намерение на финансовия министър да тегли нов държавен дълг.

„3% дефицит означава с 3% да ви е празен джобът. Това се измерва в милиарди. Това е нещо много лошо. Това са милиарди, които ги нямаме. И към тях имаме по-лоша събираемост. И ако към това прибавим още 5-6 млрд. нов дълг - аз не съм съгласен. Не е говорено с нас, не знаем. Може да не е така. Ако е вярно, че събираемостта е лоша и трябва да теглим нов дълг – не съм съгласен. По-добре да вдигнем лошия дефицит, отколкото да взимаме нов външен дълг“, обяви той.

На въпрос дали подобен ход би разклатил правителството, Борисов подчерта, че това е най-малкото. „Една държава, влязла в дългова спирала се разклаща, правителства много. Тогава катастрофите са неизбежни. Когато финансите на държавата са зле, тогава катастрофите са неизбежни“, предупреди лидерът на ГЕРБ, предаде "Блиц".

„Ние не знаем колко близо сме до еврозоната. За дълг съм съгласен да се тегли само за старите заеми. Не сме говорили и как ще се връща“, обясни Борисов.

"Надявам се след изборите Асен Василев да дойде не само в парламентарната комисия, но и при парламентарните групи, които са го подкрепили - и да каже за събираемостта", призова лидерът на ГЕРБ.

Нинова прави вот преди изборите, който потвърди силата на правителството. След изборите пак ще го потвърди“, каза още Борисов по повод намерението на БСП да внесат нов вот на недоверие срещу кабинета.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници