Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена

Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена

pixabay

A A+ A++ A

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа е "разтърсена" от извършената снощи в Брюксел "ислямистката терористична атака", предаде Франс прес.

"Преди няколко минути именно Брюксел отново стана мишена на ислямистко терористично нападение, което изглежда, докато говоря, е отнело живота на най-малко двама други европейци, двама шведи. Нашата Европа е разтърсена", каза Макрон по време на посещението си в Тирана, в началото на официална вечеря, чийто домакин беше албанският министър-председател Еди Рама.

"Заставам тук пред вас, след като Франция отново бе засегната от терористично нападение в края на миналата седмица срещу учител по френски език", каза той.

"Варварството се опита да нанесе нов удар, като атакува тези, които предават и преподават този език, който от векове разпространява светлина, ценности и надежда", добави той.

От своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат", който отне живота да двама души в Брюксел и чийто извършител все още се издирва, предаде Франс прес.

"С цялото си сърце съм със семействата на двете жертви на отвратителния атентат, извършен в Брюксел", написа Фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър"). "Обединени сме срещу терора", добави тя.

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха, след като снощи в Брюксел бе открита стрелба от мъж, който обяви съпричастност към терористичната групировка "Ислямска държава", съобщават местни медии. По първоначални данни има две жертви и един ранен, а нападателят е избягал.

Първите съобщения сочат, че нападателят е стрелял по минувачи по улицата и по пътници в такси. В "Телеграм" извършителят, чиито имена се различават в отделните медии, е публикувал видео, в което свързва действията си с нападение срещу мюсюлмани в САЩ. Според прокуратурата няма пряка връзка със събитията в Израел и Газа.

Снощи в белгийската столица се играеше футболен двубой между отборите на Белгия и Швеция, и жертвите са шведски граждани, вероятно запалянковци. Мачът бе прекратен преждевременно. По данни от полицията в района на стадиона са открити оръжия. Жителите на Брюксел бяха призовани да останат по домовете си.

По-рано вчера местни експерти по борбата с тероризма уточниха, че в Белгия има 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Според тях терористичен удар може да се очаква от постоянно пребиваващи в страната, а не от пришълци отвън.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 година в метрото и на летището в белгийската столица.

#Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници