Какви са причините за честите уроинфекции при жените?

Какви са причините за честите уроинфекции при жените?
A A+ A++ A

Проучване показва, че почти всяка жена ще се сблъска с цистит поне веднъж в живота си, а при 20-30 % от дамите, инфекцията се завръща отново и отново.

„Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур и е една от водещите причини за посещение при уролог, особено при дамите. Свързано е с доста неприятни симптоми- често уриниране, парене, дразнене при уриниране, в редки случаи може да има и температура, когато инфекцията се е разпространила към бъбреците”, коментира д-р Живко Сиромахов, уролог пред Нова нюз.

Основната причина циститът да засяга жените е анатомична.

„Уретрата при мъжа е близо 20-25см., а при дамите е само 2-3см. и е в интимна близост с ректума, с ануса и много често се образува инфекция с чревни бактерии. Другите рискови фактори при цистита могат да са вродени аномалии на уретрата или на пикочния мехур”, обясни още урологът.

Другият рисков фактор е бременността.

„Циститът по време на бременност е разделен в една конкретно друга глава. Рисков фактор може да бъде диабетът , повишено количество глюкоза в урината ”, коментира още д-р Живко Сиромахов.

Циститът се развива най-често при жени в зряла възраст, които водят редовен полов живот.

„Количеството изпита вода води до здрави бъбреци. Когато бъбреците са здрави и мехурът ни е здрав и ние сме здрави”, напомни докторът.

#инфекции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници