Европейски лидери с първи изявления след взрива в болницата в Газа

Европейски лидери с първи изявления след взрива в болницата в Газа

pixabay

A A+ A++ A

"Няма оправдание за удара по болница, пълна с цивилни" в Газа. Това заяви пред законодателите на ЕС председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, като добави, че "трябва да се установят фактите" за трагедията, предаде АФП.

Фон дер Лайен, говорейки пред Европейския парламент в Страсбург, каза, че нощната експлозия, която е ударила болницата в Газа и е отнела живота на най-малко 200 души, я е превърнала в "огнен ад".

"Всички отговорни лица трябва да бъдат подведени под отговорност", каза тя, без да спекулира чия е вината за удара.

Германският канцлер Олаф Шолц призова за цялостно разследване на взрива в болничен комплекс в Газа, при който, според здравните служители в бедния анклав са загинали най-малко 200 души, предаде АФП.

"Ужасен съм от кадрите на експлозията в болница в Газа. Ранени и убити са невинни цивилни граждани", написа той в "X".

Шолц заяви, че мислите му са със семействата на жертвите.

"Наложително е задълбочено разследване на инцидента", добави Шолц, от Кайро, след разговорите в Израел с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Руското външно министерство заяви, че ударът по болница в Газа, при който загинаха стотици палестинци, е потресаващо нехуманно престъпление, и заяви, че Израел трябва да предостави сателитни снимки, ако не е участвал, съобщи „Гардиън“.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, заяви пред радио Sputnik следното:

"Квалифицираме подобно престъпно деяние като акт на дехуманизация“.

Захарова заяви, че е налице явен опит на някои да се освободят от отговорност и че не е достатъчно просто да се коментира в медиите подобен инцидент, затова Израел и САЩ трябва да предоставят сателитни снимки.

„Моля, бъдете така любезни да предоставите сателитни снимки, като би било хубаво това да направят и американските партньори“, добави говорителят на руското външно министерство.

Израел и палестинските бойци си размениха вината за експлозията, която предизвика глобално осъждане и бурни протести в няколко мюсюлмански държави.

Здравните власти в контролираната от „Хамас“ ивица Газа твърдят, че взривът в болницата "Ахли Араб" е убил между 200 и 300 души и е причинен от последната вълна от израелски въздушни удари. В изявление на „Хамас“ се казва, че 500 души са загинали.

Израелските сили за отбрана обвиниха палестинските бойци, като заявиха, че ракета на "Ислямски джихад" е изстреляна погрешно.

Нито едно от тези твърдения не е потвърдено до този момент от независими експерти. /БГНЕС

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници