Фалстарт! Технически проблем върна самолета с бг моряците от „Рожен” в Тел Авив

Фалстарт! Технически проблем върна самолета с бг моряците от „Рожен” в Тел Авив

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Самолетът от Тел Авив с четирима българи от кораба „Рожен”, който трябваше да кацне в София в 19:55 ч., се е върнал обратно в израелската столица на 30-ата минута след излитането. Вместо в 17:15 ч., той излетя в 18:58 ч.

Самолетът обаче е кацнал обратно в Тел Авив, потвърдиха за NOVA от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация”. Оттам поясниха още, че не е пуснат нов полетен план.

От Министерството на транспорта потвърдиха, че самолетът се е върнал обратно поради технически причини. От ведомството обясниха, че няма повод за притеснение и пострадали сред пътниците и екипажа. Пасажерите се пренасочват към друг самолет, който се очаква да кацне в София в 00:10 ч.

Очакваше се самолетът да кацне малко преди 20 ч. Корабът „Рожен” плава под малтийски флаг, но е собственост на "Параходство Български морски флот". От там обявиха за NOVA, че са организирали прибирането им, въпреки че "няма абсолютно никакъв риск".

Гр. Ашдод и пристанището му се намират на брега на Средиземно море точно между Ивицата Газа и Тел Авив. От повече от седмица там е и корабът „Рожен” с 19 българи на борда. До връщането на четирима от тях се стигна, след като самите те са поискали това. На тяхно място отидоха други български моряци.

"Смяната вече е кацнала в Тел Авив, спокойна е обстановката и се предвижда полет, който е предвиден да излети в 17:15 ч.", съобщи по-рано Мария Габриел.

Собствениците на кораба - "Параходство Български морски флот" обясниха, че обстановката около "Рожен" е нормална.

"Просто използваха случая да бъдат малко по-рано сменени от изтичането на контрактите им, това е едната ми от хипотезите. Офицерът по сигурността на пристанището се е качил на борда на кораба, за да поиска капитана и старши помощника да разяснят, че няма абсолютно никакъв риск, че пристанището работи при нормални условия", заяви Александър Калчев, директор на дружеството.

Според договорите на моряците, има възможност да поискат изтегляне, ако са в район с военни действия. "Процедурата е, ако има желаещ, да отиде при капитана, да се заяви, той да изпрати до отдел „Кадри” и да му организираме смяната", добави Калчев.

В началото на войната между Русия и Украйна корабът „Рожен” беше и в района на бойните действия на пристанище Черноморск. Там беше и друг български кораб - „Царевна”. Съпругът на Валентина Янева е бил на борда му, а днешната ситуация връща спомените ѝ.

"Като се спомня какво се случи с екипажите, когато бяха в Украйна - това беше нещо жестоко. Съчувствам на семействата и се моля поне да няма от предния екипаж, когато се завърна кораба качих се и имаше огромна дупка пред кабината на мъжа ми", спомня си Янева.

Рядкост е един и същи кораб да попадне в такава ситуация за толкова кратко време. "Просто съвпадение, така се е случило", каза кап. Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Капитан Димитър Димитров се оказва в район на военни действия през 1994 г., когато е бил на борда като помощник-капитан. Без да знае, попада в близост до бреговете на Словения в момента на отделянето ѝ от бивша Югославия.

"Съвсем нормално е човек да се притеснява. Психиката на моряците е те да се притесняват малко повече от хората, които са на брега", добави кап. Димитров.

#бг моряци #корабът "Рожен" #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници