Все повече възрастни хора са изоставяни от семействата си в болници

Все повече възрастни хора са изоставяни от семействата си в болници

pixabay

A A+ A++ A

Университетската болница за активно лечение "Царица Йоанна ИСУЛ" сигнализира - все повече възрастни хора са изоставени от семействата си в лечебното заведение и остават без дом и подкрепа.

Настаняването в социално заведение е дълга и процедура, а през това време медицинските специалисти поемат грижата за тях. Междувременно пък хосписи и частни домове са непосилни за финансовите възможности на пациентите.

Изоставени, самотни и без подслон - такива са десетки пациенти в университетската болница, които след лечението си не могат да бъдат изписани. не могат, защото никой не ги иска - а и няма къде да отидат

"Преди години са били по двама-трима за период от три-четири месеца, но сега всеки месец, при всички случаи има поне по четирима пациенти в различните клиники. Това са били интелигентни хора, които по една или друга причина са изоставени от своите роднини и близки. Това е морално и етично абсолютно недопустимо", обясни д-р Петър Георгиев - зам.-директор на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Още при приема в болницата медиците разбират кои от пациентите са самотни:

"Търсим още от първия ден контакти с близките, за да бъдат подготвени, защото когато дойде време за изписване, те не са подготвени, не знаят. Самите пациенти също искат да се приберат вкъщи, но за съжаление и те казват, че са изоставени отдавна".

Близките често или не могат да бъдат открити, или директно заявяват, че не желаят да поемат грижите за своя роднина или родител.

"По телефона ми казват, че нямат да дойдат. Много пъти при приемане дават фалшиви телефони, звъним - невалиден номер. Имам случай, в който ми казват, че са в чужбина, аз отивам на адрес, той е там, а казва, че е в чужбина и не може да прибере родителя си", разказва медицинска сестра от ИСУЛ.

Проблемът се наблюдава във всички университетски, окръжни и градски болници -именно те поемат грижата за пациентите дори след изтичането на клиничната пътека - за тяхна сметка.

"Като здравни работници не можем да ги оставим на улицата, свързваме се със социални структури. Лошото е, че с нарастването на тази тенденция с изоставяне на пациенти, двете болници, които имат отношение към следболничното лекуване - Ботунец и Бухово, са със запълнен капацитет и няма как да поемат пациенти от цяла София", обясни зам.-директорът на ИСУЛ.

#болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници