Каптагонът - дрогата на терористите от "Хамас", се е произвеждала и в България

Каптагонът - дрогата на терористите от "Хамас", се е произвеждала и в България

Pixabay

A A+ A++ A

Бойците от призната палестинската организация “Хамас”, които извършиха изненадващо нападение на 7 октомври, са били под въздействието на дрогата каптагон.

Хапчетата от синтетичния наркотик са открити по джобовете на много терористи, загубили живота си на израелска земя. Този стимулант, известен също като „кокаинът за бедните“, позволява на терористите да извършват отвратителни действия с чувство на спокойствие и безразличие.

Едновременно с това каптагонът ги поддържа много бдителни за продължителни периоди от време и им потиска апетита.

Каптагонът става известен през 2015 г., когато се разбра, че той се използва от бойци на Ислямска държава (ИД) за потискане на страха преди извършване на терористична операция. Така каптагонът се превръща в най-предпочитания наркотик сред младите хора в Близкия изток и Северна Африка.

След като влиянието на терористичната организация ИД намаля, Ливан и Сирия поеха инициативата и започнаха да произвеждат и разпространяват наркотика в голям мащаб.

По този начин Ивицата Газа се превръща в популярен пазар за наркотика, особено сред пристрастените млади хора.

Каптагон принадлежи към семейството на амфетамините и първоначално е разработен за лечение на нарушения на вниманието, нарколепсия и депресия. Наркотикът е силно пристрастяващ. Според медицински специалисти в Ливан и Сирия каптагонът не само, че е разпространен сред бойците, но се използва и от цивилните в зоните на конфликт, предаде bTV.

Преди около две години разследване, проведено от "Ню Йорк Таймс", разкри, че лица, свързани със сирийския диктатор Башар Асад, включително и членове на семейството, са създали процъфтяваща индустрия за производство на каптагон.

Какво е каптагон и как влияе на човека?

Каптагонът е по-известен като “кокаинът на бедните". Той е комбинация от амфетамин и теофилин. Синтетичната дрога е създадена през 1961 г. и се приема като по-лека форма на амфетамин.

Използва се за лечение на деца със синдром на Хиперкинетичното разстройство с нарушение на вниманието и понякога за депресия.

За разлика от амфетаминините каптагонът не повишава кръвното налягане. По този начин каптагонът може да се използва и за лечение на хора със сърдечно-съдови заболявания. Той е забранен през 1986 г. в повечето страни и е изтеглен от фармацевтичния пазар. В началото на 21-ви век интересът към каптагон се заражда в Източна Европа и в Близкия изток, и по този начин започват да се появяват нови модификации на дрогата.

Германия - страната на каптагона

Каптагонът първоначално започва да се произвежда в Германия от немската компания Degussa Pharma Gruppe през 60-те години на миналия век. Използва се за лечение на разстройства, свързани с дефицит на вниманието.

Таблетките каптагон съдържат фенетилин, синтетичен наркотик от семейството на фенетиламин, към който принадлежи и амфетаминът. Фенетелинът спада към групата на психостимулантите.

Върху нервната система каптагонът въздейства по сходен начин като амфетамините. Той може да предизвика еуфория, повишена умствена и физическа работоспособност и по-малка нужда от сън. Честата употреба на коптагон води до нарушаване на когнитивните функции и дори до сърдечно-съдови смущения. Хапчетата каптагон, които се произвеждат в нелегални лаборатории съдържат по-голямо количество фенетилин.

Европа - ключовата "точка за разпространение" на каптагон

През 2009 г. доклад на Службата на ООН за контрол над наркотиците и предотвратяване на престъпленията посочва, че България и Турция са главните източници на незаконно произведен каптагон.

Според доклад от 2018 г. на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите множество фалшиви таблетки с надпис каптагон са били произвеждани през 90-те години на миналия век до началото на 2000 година в България.

След това се смята, че дрогата е изнесена от страната от балкански и турски престъпни мрежи към Арабския полуостров.

Строгите мерки срещу производството от страна на турските и българските власти, включващи затварянето на 18 предимно големи лаборатории, занимаващи се със синтез на амфетамин, довеждат до драстично намаляване на търговията с каптагон от Балканите.

В последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите от средата на септември се посочва, че Европа може да се превърне в ключова "точка за разпространение" на този наркотик.

От центъра казват, че каптагонът се произвежда основно в Близкия изток, особено в Сирия и Ливан. В доклада се посочва, че неотдавнашните големи пратки каптагон, конфискувани в ЕС, са били „предназначени да бъдат пренасочени към страни от Арабския полуостров - Саудитска Арабия, където са концентрирани основните потребителски пазари на каптагон.

Незаконният наркотик, открит в таблетките каптагон, иззети и анализирани в ЕС, е почти като амфетамин.

Трафикът може да се състои в директно пренасочване на пратка или изпращане на доставка, след като е била разтоварена и преопакована в ЕС, смятат от центъра.

В доклада се посочва, че тази инициатива за сигурност, ръководена от държавите членки на ЕС, предотвратява, открива и реагира на заплахи за Съюза, породени от организирана и сериозна международна престъпност.

Докладът се основава на информация, предоставена от седем държави: Австрия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия и Румъния.

Анализът открива и доказателства за производството на таблетки каптагон в Европа като това се случва главно в Холандия, където се произвежда по-голямата част от амфетамина за европейския пазар.

Холандската полиция посочва, че са открити големи производствени обекти, където таблетки каптагон се произвеждат от амфетамин на прах. Смята се, че производството на таблетки каптагон не е типична дейност за производителите на синтетична дрога в страната, а по-скоро опортюнистичен начин за печелене на пари. Освен това производство на каптагон има и „при поискване“ в Нидерландия.

Общото количество, отчетено индивидуално от държавите членки на ЕС по време на събирането на данни за този доклад, е 127 милиона таблетки и 1 773 килограма. Най-голямото изземване от 84 милиона таблетки беше в Салерно през 2020 г. Докладът предполага, че ЕС изглежда е изместил Турция като ключова точка за разпространение.

#каптагон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници