Десетки хиляди наблюдаваха слънчевото затъмнение над Австралия

Десетки хиляди наблюдаваха слънчевото затъмнение над Австралия
Около час време беше необходимо на Луната, за да премине пред лицето на Слънцето, превръщайки деня в полумрак. Снимка: NASA/SDO
A A+ A++ A

Жителите на североизточните райони на Австралия и десетки хиляди туристи наблюдаваха рано сутринта в сряда пълно слънчево затъмнение.

Около 60 000 ентусиасти в най-северната част на страната се почувстваха истински късметлии, когато облачното небе внезапно се проясни, за да им даде перфектна гледка към Луната, минаваща между Земята и Слънцето.

Почитатели на астрономията, които се събраха в района на град Кернс в щата Куинсланд, на 1800 километра северно от Брисбейн, видяха пълното закриване на Слънцето от лунния диск в продължение на около две минути.

В действителност най-дълго е продължило затъмнението в малкия град Порт Дъглас, където Луната напълно е закривала слънцето с 3 секунди по-дълго.

В близост до града с население малко над 4.5 хил. души, са се стекли над 20 000 туристи – основно пътници от круизни лайнери – които наблюдавали удивителното небесно явление от палубите на корабите.

Жителите на намиращия се южно от Кернс град Брисбейн видяха непълно затъмнение – Луната закри над две трети от слънчевия диск.

На жителите на най-големия град на Австралия Сидни обаче не им провървя – от ранното утро небето там беше покрито от плътни облаци, отбелязват местни медии.

Около час време беше необходимо на Луната, за да премине пред лицето на Слънцето, превръщайки деня в полумрак. Температурата спадна рязко, а типичния за изгрева птичи хор замлъкна.

Дуейн Хамачър, университетски преподавател в Сидни от коренното население, обясни, че според традиционните вярвания на аборигените Слънцето е от женски пол, а Луната – от мъжки, и, влюбени един в друг, те се преследват непрестанно по небосклона. Затъмнението е моментът, в който „успяват да се сграбчат".

Слънчеви затъмнения може да се видят в различни части на света на всеки 18 месеца, но повечето от тях се случват над океана и малко хора успяват да ги видят, обясняват експерти.

Затъмнението в сряда беше наблюдавано и от жителите на Нова Зеландия. В столицата Уелингтън Луната закри около три четвърти от Слънцето.

Следващото пълно слънчево затъмнение в Австралия ще бъде след 16 години – на 22 юли 2028 г.

#Австралия #пълно слънчево затъмнение #Луната #Земята #Слънцето #Куинсланд #Брисбейн #Порт Дъглас #Сидни #Нова Зеландия #Уелингтън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници