Изкуствен интелект предсказва колко живот остава на болни от рак

Изкуствен интелект предсказва колко живот остава на болни от рак

pixabay

A A+ A++ A

Учени са разработили начин да определят с точност до няколко месеца колко време остава на пациентите с рак, пише „Мирър“.
До момента прогнозите на медиците за това колко години ще живее човек след поставяне на диагнозата могат да бъдат неясни и понякога крайно неточни. Пациентите могат да живеят много повече години от очакваното, докато при други здравето им се влошава при получаване на новината за диагнозата и те умират в рамките на седмици.

Но учените са използвали огромна база данни с медицинските досиета на повечето пациенти с рак в САЩ, за да обучат изкуствен интелект (ИИ) да прави прогнози с точност до десет месеца.

Благотворителни организации твърдят, че знанието за оставащия ви живот може да помогне на хората да се възползват максимално от последните си години.

Д-р Сара Холмс, главен медицински директор на лондонската болница "Мария Кюри", заяви: "По-голямата сигурност по отношение на прогнозата, когато някой има неизлечимо заболяване, несъмнено ще донесе утеха на някои хора. Въпреки това аз редовно подкрепям пациентите, които не желаят да знаят колко време им остава, когато им кажат, че имат заболяване, от което няма да се възстановят. От гледна точка на лекарите, по-голямата яснота относно прогнозата може да ни помогне да окажем подкрепа на пациентите възможно най-рано и да им помогнем да поддържат възможно най-доброто качество на живот до самия край. Ракът във Великобритания все повече се превръща в болест, с която хората живеят, вместо да умират бързо от нея“.

Въпреки че общият брой на диагностицираните случаи продължава да се увеличава, тъй като живеем по-дълго, смъртността от рак е намаляла с около една четвърт от средата на 80-те години на миналия век. Но тази промяна повдига въпроси за това как хората се справят с неизлечимата диагноза, дори ако им остават години живот. Американският екип ще предостави завършения диагностичен инструмент на здравните специалисти в световен мащаб, за да може пациентите с рак да планират по-добре и да се възползват максимално от последните си години.

В инструмента са анализирани данните на повече от 400 000 пациенти, диагностицирани през 2015 г. и 2017 г. с рак на гърдата, щитовидната жлеза и панкреаса от Националната база данни за рака (НБДР). Тя съдържа записите на 72% от новодиагностицираните случаи на рак в САЩ. Медицинският център McGaw на Северозападния университет в Чикаго я използва, за да обучи алгоритми за разпознаване на закономерности между характеристиките при поставяне на диагнозата и преживяемостта на пациентите след пет години, а след това да класира факторите с най-голямо влияние върху преживяемостта.

Те включват маркери, специфични за тумора на пациента, както и възрастта на пациента при поставяне на диагнозата, размера на тумора и времето от поставянето на диагнозата до началото на лечението. Водещият автор на изследването д-р Лорън Янчевски заяви, че тестовете са показали, че калкулаторът е "много точен" - в рамките на 9-10 месеца от действителната преживяемост.

Тя каза: "Калкулаторът за оцеляване при рак се различава по няколко начина от вече използваните оценители за оцеляване при рак. Съществуват множество други фактори, които могат да повлияят на преживяемостта на пациента, освен критериите за определяне на стадия. Стремяхме се да разработим този калкулатор за оцеляване при рак, за да предоставим по-персонализирана оценка на това, което пациентите могат да очакват по отношение на прогнозата си за рака."

Резултатите трябва да бъдат представени на годишния клиничен конгрес на Американския колеж на хирурзите (ACS) в Бостън, Масачузетс.

Ракът все още е причина номер едно за смърт по света.

#рак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници