7 грешки, които умните хора не допускат два пъти

7 грешки, които умните хора не допускат два пъти

pixabay

A A+ A++ A

Умните хора винаги приемат грешките си като причина да се подобрят. Ето защо се опитват да ги избегнат отново. Ще говорим за най-важните уроци, които можете да научите от собствените си грешки. Ето какво не бива да допускате.

Да вярвате в чудеса
Много хора вярват в историите, че на нова работа ще могат да печелят много без допълнителни усилия. Други наивно смятат, че невярната им половинка като по чудо вече няма да им изневерява.
Чудеса няма. Този житейски урок трябва да се научи веднага и за цял живот. Ако не направите това, можете да прекарате остатъка от живота си постоянно попадайки в капана на манипулатори, токсични хора и измамници. Умните хора трябва само веднъж да се опарят, за да разберат, че чудеса не се случват.

Да игнорирате поуките от провалите
Ако не можете да направите нещо, трябва да промените подхода си. Умните хора осъзнават това още от детството. Например, някой е решил да направи свой собствен компютър, но не се е получило. Повечето хора ще опитат същата схема няколко пъти и след това ще се откажат. Умният човек ще анализира къде точно е направил грешка, ще отвори друг сайт или учебно видео, за да се поправи.
Много често хората се опитват да изградят или съживят връзка с човек, който не го е грижа за тях. Умният човек ще промени подхода си или ще намери друг обект на обожание. Глупавият ще проявява самоувереност, докато не изразходва цялата си сила и ценно време.

Да се преструвате на някой друг
Умните хора само веднъж в живота могат да се подведат и да се преструват на някой друг, за да спечелят уважението на приятел или шеф, мъж или жена, които харесват. Те разбират, че това е опасно и необещаващо поведение.

Глупаците постоянно носят различни маски – у дома са мили и послушни, на работа са целеустремени. Те се опитват да демонстрират щедрост и честност пред шефа си, казват на новия си приятел, че харесват и научни сериали, дори да не е така. Глупавите хора се опитват да направят впечатление по този начин, но това работи само в краткосрочен план.

Да искате да угодите на всички около вас
Важно е да разберете, че не можете напълно да угодите на всички. Например, ако родителите и въобще значимите за вас хора не се разбират, рано или късно ще трябва да изберете страна, за която можете да направите повече.

Не можете да играете за два отбора едновременно. Умните хора разбират това доста рано. За съжаление, животът е устроен така, че човек може да се движи само в една посока. Умните правят избор в доста ранна възраст, без да губят енергия и време в опити да угодят на своите родители, на половинката си и на всички около тях.

Да се изживявате като жертва
Умните хора прекрасно разбират, че ако някой ги е обидил, то в ролята на жертва те ще бъдат още по-големи изгнаници. Хората не харесват тези, които се правят на жертви или които всъщност са жертви.

След неприятно падане трябва да станете, да се отърсите и да продължите по пътя си. Ако не направите това, успехът никога няма да ви споходи. Психологията на умните хора е насочена към запазване на самочувствието, защото това е основното условие за постигане на целите.

Да се опитвайте да промените други хора
Има една популярна фраза: "Умният човек променя себе си, но глупавият променя другите." Ако човек не може да бъде променен, тогава трябва да пречистите средата си, като спрете да общувате с него.

Много жени се опитват да сменят своя пиещ и неработещ съпруг, но твърде късно осъзнават, че това е невъзможно. Много амбициозни бизнесмени се опитват да променят своите бизнес партньори, като им налагат ценностите си, но се провалят. Далеч по-лесно е да промените нещо в себе си, за да станете по-успешни или просто да промените средата си.

Да прахосвате пари
Понякога всеки има нужда да се забавлява и да се отпусне, но не бива да прекалявате с ненужните разходи. Мъдрите хора отбелязват, че най-доброто нещо е да инвестирате пари в собственото си развитие, придобиване на умения и знания.
Също така е полезно да закупите нещо, чиято стойност непрекъснато нараства, например, недвижими имоти. Парите са средство за комфорт, а не опаковки от бонбони, които могат да се разхвърлят наляво и надясно.

#човек

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници