Фикусът пълни портмонето с пари, мушкатото варди от зли сили, а бегонията...

Фикусът пълни портмонето с пари,  мушкатото варди от зли сили, а бегонията...

tunwma.com

A A+ A++ A

Те цъфтят и ухаят. Или обратното – вехнат и чезнат. По цветята вкъщи може да се направят много изводи за начина ви на живот. Може би затова мнозина твърдят, че са способни да уморят всяко цвете. Други пък си говорят с теменужките, което може да е повлияно преди всичко от желанието да слушат собствения си глас. Разни хора, разни цветя, разни идеали...

В древността хората им приписвали разнообразни магически свойства. Всяко растение си имало свое предназначение: някои цветя трябвало да носят на стопанина си богатство и успех, други – да неутрализират конфликтите и да укрепват мира, трети помагали на любовните отношения, а някои служели като защита срещу нечисти сили. Ако нещо в семейния ви живот куца, може би причината е в камелията, която се смята за цвете на самотата. Но пък точно тя се препоръчва, от друга страна, на срамежливите и стеснителните, които щели да се избавят от комплексите, благодарение на нейното присъствие. За китайската роза пък казват, че е като магнит за представителите на противоположния пол. Лианите са полезни за семейните, но самотниците трябва да ги изхвърлят на мига. Фикусът спасява притежателите си от бедност и глад. И още, и още...

Ролята на цветята може би е малко преувеличена, но не пречи да знаем за какво иде реч. Може пък да се окаже от полза.

Мушкато

Всеки е чувал поверието, че до портата на дома или на балкона, който гледа към улицата, трябва да има поне едно червено мушкато. Цветът всъщност не е чак от такова значение. Мушкатото неутрализира неблагоприятните зони, способства за хармонията, успокоява нервите и развива чувството за хумор. Да се върнем пак на червения цвят. Може и да има нещо вярно в това, че аленото мушкато връща лошата енергия като бумеранг към този, който я излъчва. По този начин цветето се явява преграда за злите сили и завистническите мисли. Бялото мушкато пък способства появата на деца. Розовото се отразява положително на любовта.

Екстрактът от мушкато успокоява и тонизира нервната система, спомага за нормализирането на съня. Казват също, че гони депресията. Мушкатото има и други лековити качества. То помага при изгаряния, рани и дерматити. Препоръчват го и при проблеми по време на менопаузата.

Портиер

Бодливкото кактус е идеалният портиер. Приписват му способността да охранява дома от зли духове и да спира още на прага злосторниците. Това едва ли е точно така, но пък е доказано, че помага на онези, които прекарват твърде много време на компютъра. Кактусът е способен да поглъща излъчването, което ни поболява, затова е добре да бъде разположен някъде край монитора.

Още една подробност – кактусите се препоръчват само на тези, които имат спокоен характер. Твърде активните хора могат да станат агресивни и да започнат да налитат на бой, ако се намират в съседство с „игленик“ в саксия.

Бенджамин

Стайни растения като алое, циклама и фикус Бенджамин имат защитни магически свойства. За да привлечете късмет и богатство в къщата, ще ви помогне обикновената красула, по-известна като „дървото на парите“, както и фикусът Бенджамин (дребнолистен). С такъв фикус в кухнята вашето семейство никога няма да остане гладно. И ако фикусът е поставен в тази зона, според фъншуй тогава това ще помогне да се внесе хармония в тази конкретна област от живота ви. С други думи – фикусът пълни портфейла с пари.

Азалия

Повечето хора си въобразяват, че на сватба задължително трябва да се носят букети от лилиум или рози. Така както за карамфилите и герберите често се смята, че са запазена марка за погребения. Всъщност, ако искате наистина да вкарате полезен момент в поднасянето на китката, то тогава трябва да заложите на азалията. Точно това е растението, което влияе благотворно на съпружеската любов.

Казват, че азалията помагала и при семейните спорове. Можете да пробвате дали това е така. В разгара на спора кой да изхвърли боклука мушнете саксията между вас и съпруга ви. И той ще се затича към контейнера без повече предисловия.

Бегония

Ето едно растение, което пази дома и живеещите в него от въздействието на негативна енергия. Смята се, че бегонията преобразува лошите помисли и ги превръща в позитивни послания.

Папрат

В случай че искате да поканите това растение с вампирски функции у дома, поне не го поставяйте в спалнята или детската стая, където членовете на семейството прекарват много време. Най-добре го изкарайте на остъкления балкон.

Настроение

Лимонът е способен да влияе положително върху настроението. Ако в дома ви расте този цитрусов представител, членовете на семейството ви ще тъгуват по-малко и по-рядко ще изпадат в депресия. Казват още, че лимоновото дръвче разрешава финансовите проблеми. Към полезните му свойства се отнася и способността да дезинфекцира въздуха в помещенията, да убива вредоносните микроби и да изпълва въздуха в къщата със свеж и приятен аромат.

Орхидея

Само който не се е опитвал да я отглежда не знае колко е капризна тази изящна представителка на растителния свят. Но пък тези, които са й хванали цаката, стават по-чувствени и женствени. Така поне казват специалистите. Традиционно на Изток се смята, че орхидеята е символ на добродетел, а в западната култура това цвете олицетворява любовта.

Традесканция

Едно растение, за което се твърди, че разваля магии. Може да изпробвате дали е така. До месец от нейната поява в дома недоброжелателните хора спират да го посещават. Това цвете се смята за източник на оптимизъм и радост. Влияе добре върху чувството за хумор и способността за самоирония на всички обитатели на дома, подобрява общата семейна атмосфера. Има и лечебни свойства, които се изразяват във възпрепятстването на развитието на заболявания на горните дихателни пътища.

Цикламата

Още един миротворец в дома – тя успокоява капризните деца, минимизира споровете и конфликтите и е просто задължителна за места, където липсва мир и съгласие. Помага на собственика си да преодолее срамежливостта и да се избави от комплексите. Дарява надежда и вяра в доброто на тези, които са изпаднали в тежко отчаяние.

Теменужки

Независимо с кое наименование ги наричате – африканска теменужка, сентполия, стайна теменужка и т.н., те символизират нежност и скромност. Теменужките помагат на хората да са по-открити, предвестници са на ново начало. Освен това имат антистресово действие, въздействат положително и на любовта.

Спатифилиум

Ако не държите цветя в спалнята, веднага може да поправите грешката. Спатифилиумът се води растение на любовта. Ако самотна жена държи да намери своята половинка, трябва да постави край леглото си или спатифилиум, или антуриум. Същото се отнася и за китайската роза.

Дифенбахия

Повишава производителността на труда в офиса. Растението спомага за по-добра концентрация и прочиства въздуха от отровни вещества.

Хлорофитум (зелена лилия)

Държи първенството сред „въздушните санитари“. Но не го разполагайте над главата на седящ човек – съществува теория, че растението притежава негативно информационно-полево въздействие.

Общи правила

Всяко растение трябва да съответства на помещението, в което се намира. Растенията „защитници“ трябва да се разполагат някъде около входа, тези, които благоприятстват любовта – в спалнята, а онези, които носят здраве и красота – те нека са в кухнята.

Всяко домашно растение има определени магически функции. Дали ще повярвате в тях или не – това е въпрос на личен избор, както и решението дали да отглеждате растения у дома. Във всеки случай цветята радват окото, а това вече никак не е малко.

Източник: Телеграф

#магия #цветя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници