Над 1000 сигнала за изборни нарушения, най-много в София, Варна, Бургас, Враца и Монтана

Над 1000 сигнала за изборни нарушения, най-много в София, Варна, Бургас, Враца и Монтана
A A+ A++ A

До 10 ч. днес са подадени 1080 сигнала за изборни нарушения, като най-много са в областите Бургас, Варна, Враца, Монтана и София.

Това съобщиха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР главен комисар Живко Коце на брифинг. Ръководството на МВР представи данните за постигнатите резултати и планираните дейности до приключване на изборния ден на 29 октомври.

"За първи път разработихме и активно използваме Географската информационна система "Изборни процеси" - инструмент, с която се подпомага дейността на МВР", посочи Стоянов.

Той обясни, че данните в системата се актуализират в реално време и на екран се визуализират общият брой на постъпилите сигнали, извършените проверки по тях и броят на сигналите с данни за престъпления, което дава възможност за извършване на бърз анализ.

Системата предоставя и данни за броя на проведените до момента специализирани полицейски операции, за задържаните и образуваните досъдебни производства.

От подадените сигнали най-много са за купуване на гласове - 635. Има множество сигнали за различни нарушения на изборното законодателство, за неправомерна агитация, унищожаване на имущество и други. Образуваните до момента досъдебни производства в МВР са общо 142, като за нарушаване на политическите права на гражданите броят им е 124.

Сравнението на данните с периода на предизборната кампания за местна власт през 2019 г. - получени 431 сигнала, и образувани 44 досъдебни производства – сочи троен ръст в периода преди изборите през 2023 г.

Главният комисар конкретизира, че анализът на данните показва най-много постъпили сигнали на територията на областите Бургас, Варна, Монтана, Враца и София.

"Схемите са добре известни – обещания за осигуряване на работа, опрощаване на дългове към кредитни институции, заложни къщи и на вересии, осигуряване на дърва за огрев срещу глас", допълни главният секретар.

Живко Коцев увери, че всеки един постъпил сигнал се проверява обективно, всестранно и в пълна степен при взаимодействие с прокуратурата, по образуваните досъдебни производства също се провеждат съвместни разследвания.

„Като резултат, в края на миналата седмица, имаме първата осъдителна присъда по образувано бързо производство на територията на област Плевен. По отношение на казуса в община Несебър също вървим към финал на разследването", каза той той.

За обезпечаване на обществения ред в деня на изборите ще бъдат ангажирани около 15 500 служители на МВР. Към момента министерството продължава съпровождането на изборните книжа и материали, печати, системните устройства за електронно машинно гласуване, както и на техническите средства за видеозаснемане при отчитането на изборните резултати.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници