Конституционалисти: Няма нито една законова причина изборите да бъдат отменени

Конституционалисти: Няма нито една законова причина изборите да бъдат отменени
A A+ A++ A

Няма нито една законова причина изборите на 29 октомври да бъдат отменени. Местната власт е орган с определен мандат на действие. Ако не бъдат проведени избори за нов, държавата на практика ще остане без местна власт и самоуправлвние. Това коментираха за NOVA конституционалисти.

По думите им по тази причина президентът не може да издаде Указ за отмяна на вота и да насрочи нова дата, допълват експертите. ЦИК не може да отмени машинното гласуване, тъй като ще пренапише Изборния кодекс. В него е посочено, че с хартиена бюлетина се гласува само при констатиран проблем с дадено устройство. Недоверието в машинния вот не е причина за отказ от употребата на машините, категорични са конституционалистите.

Според тях право да обжалва резултата има всеки кандидат - кмет или кандидат-общински съветник. Това се случва с жалба пред местния административен съд. В нея той трябва да посочи конкретна секция и устройство, за което има съмнения в манипулация. Експертите прогнозираха, че скандалът със сниманите кодове вероятно ще доведе до лавина.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници