Проф. Пламен Киров: Винаги са съществували подозрения за машинния вот

Проф. Пламен Киров: Винаги са съществували подозрения за машинния вот

БНТ

A A+ A++ A

"Това, което става, не е хубаво. България е чудесна държава и в нея непрекъснато се случват чудеса. Лошо е, когато се случват по изборите, както в този случай. Изборите не могат да бъдат отлагани – няма такава процедура."

Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"ЦИК нямаше какво друго да направи, освен да постанови, че ще бъде проведено гласуване само с бюлетини, че машините ще бъдат изключени, тъй като имаме подозрение, че по някакъв начин са били манипулирани, тоест няма да отчетат точно вота на избирателите", посочи той.

"Каква е работата на този заместник-министър след като всичко е направено по силата на самата технология за удостоверяване и въвеждане на софтуера в машините, каква му е била работата той да попадне сам в това помещение, в което се съхранява чувствителна техника и програма?

Първо трябва да си зададем този въпрос. Всичко изглежда много подозрително", коментира Киров.

Проф. Киров попита още "защо този заместник-министър (на електронното управление - бел. ред.) не е задържан", след като "нерегламентирано е имал достъп до хардуера".

Конституционалистът поясни, че "всеки вот може да бъде оспорван с оглед на законосъобразното отчитане на изборния резултат".

"Разбира се, че може. Ето, има жалби срещу решението на ЦИК. ВАС ще се произнесе. Затова не всеки трябва да пипа Изборния кодекс и да пише Изборен кодекс. Трябва да се предвиди особена процедура, по която да работи ВАС и да се произнася незабавно. Такова нещо не е направено в нашето законодателство. Не можем да виним ВАС, че ще се произнесе в понеделник."

Относно доклада на ДАНС, станал причина за отмяната на машинния вот, Пламен Киров подчерта:

"Очевидно, че не могат да мълчат и затова запознават председателя на Народното събрание да се вземе решение какво да се прави. Виждате каква каша е забъркана от едно лекомислено действие. Аз не искам да подозирам заместник-министъра, че е действал злоумишлено."

"Въпросът с машинния вот стана много сложен във връзка с изслушванията в една комисия в НС за намерения да бъде фалшифицирано машинното гласуване,

с намеренията на един бос, който не е сред нас в момента (Алексей Петров - бел. ред.), да влияе върху политическия процес в България по някакъв начин. Всичките тези неща се наслагват.

Подозренията за начина, по който е организиран и се провежда машинният вот в България, винаги са съществували. Съществували са и на минали избори",

изрази мнение проф. Киров.

"Ако въпреки съмненията, че върху машините е оказвано някакво влияние, ЦИК беше оставила машините в действие, щяха да се демотивират избирателите. Съответно пък сега ще има у друга част от обществото недоверие. И в единия, и в другия случай имаме щета в общественото мнение за начина, по който организираме и провеждаме изборите."


#проф. Пламен Киров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници