Творците излизат на протест в Деня на будителите

Творците излизат на протест в Деня на будителите

фейсбук

A A+ A++ A

В Деня на народните будители - 1 ноември, културни институти в цялата страна ще затворят символично вратите си, в знак на протест срещу ниските заплати в сферата. Работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" получават едни от най-ниските възнаграждения, граничещи с минималната работна заплата, посочват организаторите от Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа". От 2015 г. насам, когато беше последното значително увеличение в тази сфера, бюджетът за издръжка на културните институции се свива, за сметка на разходите за поддържане на сградите.

Протестът ще бъде на площад "Славейков" пред Столичната библиотека в 12:00 часа на 1-ви ноември, сряда.

"Ние може да нямаме багери и трактори, но ще затворим културните институции с книги. Нека някой да посмее да стъпи на книгата и да влезе вътре", казват от КТ "Подкрепа.

Актьорът Христо Мутафчиев също ще излезе на протеста на 1 ноември. Ето какво написа той на фейсбук страницата си:

Уважаеми колеги,
Предстои Денят на народните будители, но това ще е повод не само за празнуване, но и за равносметка и протест. На 1-ви ноември лично ще подкрепя протеста на дейците на българската култура и протестната декларация на Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа", срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви". Ще бъда с тях пред Столичната библиотека в 12:00 ч. на 1-ви ноември, сряда.
Призовавам Ви, като членове на Съюза на артистите в България, да подкрепите протеста на творците и специалистите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата, заедно с всички останали наши колеги, които работят в сферата на сценичните изкуства, в сряда, от 12:00 ч., пред Столичната библиотека. Българската култура отново не е приоритет за правителството и това си личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лева. Все още не са предприети мерки, с които да се актуализират и приемат нови, по-високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които осъществяват дейност в областта на сценичните изкуства. Към настоящия момент не е ясно как ще се определя размерът на стандарта между посочения в ПМС №88 от 1.06.2023 г. минимален и максимален такъв.

Христо Мутафчиев,
Председател на САБ

Категорично се присъединяваме към исканията на колегите от Национална федерация „Култура“ за преосмисляне на отговорността, която трябва да поеме министърът и да разпише като страна Браншовия колективен трудов договор на колегите.

Да бъдем будни, да бъдем заедно, да бъдем твърди и непримирими.

"Това е само прелюдия. Следват и много по-сериозни протести" – категорични са работещи в културните среди, които са готови да предприемат и стачни действия, с надеждата да получат подкрепата и на обществото.

#Христо Мутафчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници