Да получиш почти 6000 преференции, да си над общинската квота, но да не стигат, за да си съветник!

Да получиш почти 6000 преференции, да си над общинската квота, но да не стигат, за да си съветник!
A A+ A++ A

Общественикът Иво Божков във Фейсбук:

Внушителните 5 708 отчетени преференции е невероятен резултат, за който днес трудно ще намеря най-подходящите думи да изразя дълбоката си благодарност и искрена признателност.

5 708 е вторият най-голям индивидуален резултат за ЦЯЛА България след този на водача на нашата листа Борис Бонев.

5 708 надвишава общинската избирателна квота, тоест нужните гласове, за да бъде избран един съветник в София. Те са 5 352 гласа.

За съжаление, този резултат не е достатъчен, за да бъда отново ваш представител в СОС. Това означава, че не влизам в състава на съвета, но не означава че се отказвам, нито пък че няма да участвам в бъдещето на града ни.

Как е възможно това?

Ето как: До март 2019 година, за да може преференциите да пренареждат листа, беше нужно броят им да надвишава общинската избирателна квота.

За ДПС и ГЕРБ, това разбира се е неприемливо, защото дава по-справедлива възможност кандидати с широка обществена подкрепа да хакват партийните листи. Съответно по предложение на ДПС, подкрепено от ГЕРБ изборния кодекс е сменен с условието кандидатът да събере 7% от гласувалите за партийна листа.

Тъй като за листата на Обединени за София гласуваха 112 087 души, нашите 5 708 гласа са под нужните 7% (или 7 847 гласа)

Демокрацията са процедури, които трябва да бъдат спазвани, колкото и несправедливи и произволни да ни се струват. Спазването на предварително договорените правила независимо от това дали си губещ или печеливш е най-важният принцип, който ни различава от диктатурата.

Първо искам да благодаря на всички тези 5707 отчетени души, които си направиха труда да ме отбележат. Заедно постигнахме този висок резултат. Благодаря на тези, които помолих за помощ и тези, които сами ми предложиха и се отзоваха. Реално всеки един от вас, който споделяше около него беше част от кампанията. Благодаря и на тези, които помолих, но ми отказаха. Важно е да знаеш, на кого можеш да разчиташ, но още по-важно е да знаеш на кого не можеш.

Второ, искам да се извиня за разочарованието, което тази новина ще донесе в част от вас. Въпреки неизбираемото ми 30-то място, дадох всичко от себе си в рамките на моите възможности, за да изпълня условията на сегашния изборен закон чрез преференции. Резултатът, макар и с малко недостатъчен, е феноменален, особено като се има предвид, че имах само едно телевизионно участие, 5 билборда и 2170 лв онлайн реклама (отчетът ми е в края на поста).

И едно приятелско интервю при Васил Върбанов, с което ще запомня тази хубава кампания.

Всеки един от вас осъзнато ме е подкрепил, знаейки точно защо го прави. Знам, че осъзнатите избиратели са взискателни и критични.

През 2015 година бях избрах с 2363 преференции, а през 2019 година бях на избираемото 6то място, но въпреки това подкрепата се увеличи на 2635 преференции. В неделя тази подкрепа беше повече от удвоена! Отговорността ми към тази автентична тенденция е страхотен другар, който винаги ти напомня да оставаш верен на себе си, когато се чудиш кое е правилното поведение.

Тук искам ясно да кажа, че неизбираемото 30-то място е главно по моя вина. Като гражданска квота на една от партиите в коалицията, е очаквано партийните кандидати зад които стоят активни партийни членове да са пред мен. Моя е грешката, че неглижирах тази страна на политическата игра. Ходатайстването ми е чуждо и няма да спра да вярвам, че хората трябва се оценяват по техните заслуги и достойнства, а не партийната им принадлежност.

Трето, категорично ви уверявам, че не само няма да се отказвам, но и съм още по-мотивиран да продължа всичките си битки и активна гражданска позиция с още по-голяма сигурност, че те не са само мои, но и са на внушителен брой граждани. Независимо, че няма да е под формата на общински съветник, ще продължа да работя за по-добра София, така че:

Вълка трябва да знае, че колкото и пъти да препродава Къпалнята и Летния театър в Борисова градина, те няма да станат по-малко изначално откраднати от софиянци и на тях нищо няма да допуснем да бъде достроено извън функциите им.

Гришата трябва да разбере, че никога не съм имал против нов стадион на ЦСКА, но ще продължа да недопускам застрояване на градината на Синият лъв, където Титанци със същия архитект искат да строят поредната 5 етажна банка за сметка на всички дървета.

Цеко, рано или късно ще трябва да се потруди да накара софиянци да ходят в Банско, не защото умишлено е забранен достъпа до Витоша, а защото услугите там се конкурират с тези на Витоша и са с по-добро качество.

улиците без дървета да се готвят за нови зелени попълнения!

парите на столична община да спрат да са срамежливи, защото техните движения напред назад ще са видими.

И понеже говорим за прозрачност и отчетност, както винаги ето и отчета ми за лично похарчените средства за реклама по време на кампанията.

250 лв. в ютюб

830 евро – 1620 лв. във фейсбук

300 лв. банер в оффнюз

Общо 2170 лв.

Освен това имах 4 билбордба в София, едно единствено участие в телевизионно интервю по БНТ, онлайн интервю за Actualno и онлайн интервю за Агенция Фокус. Тези медийни участия не съм плащал, като те бяха покрити от кампанията на Обединени за София.

Благодаря ви, най-доброто предстои!

#общински съветник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници