ЦИК: В 5900 секции в страната ще се гласува с машини на балотажа

ЦИК: В 5900 секции в страната ще се гласува с машини на балотажа

стоп кадър

A A+ A++ A

Малко над 2,731 млн. българи са гласували в неделя на първия тур на кметските избори. Това прави около 44% от имащите право на глас, съобщиха от ЦИК. Малко над 412 хиляди пък са недействителните бюлетини.

На предстоящия балотаж в около 5900 секции в страната ще се гласува с машини, съобщи Росица Матева, говорител на комисията. "Всички работим така, че да се случи машинното гласуване, днес предстои и довереното изграждане на изходния код", подчерта тя.

Матева отбеляза, че от комисията са в непрекъсната комуникация с Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. "Надяваме се в най-кратък срок да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието. Кога ще стане това, обаче, трябва да отговорят трите институции", каза тя и допълни, че това трябва да се случи в разумен срок, за да могат да бъдат инсталирани машините и транспортирани в СИК.

Около 7250 са секциите, които ще бъдат разкрити за втория тур, като бройката не е окончателна заради местата за гласуване, които ще бъдат образувани в болници и специализираните заведения 48 часа преди изборния ден.

На балотажа идната неделя ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. А в четири кметства балотажът ще бъде между трима кандидати, тъй като вторият и третият са с равен брой гласове.

Малко над 6.3 млн. българи имат право да гласуват на втория тур на местните избори.

"В село Малорд безспорно има нарушения. Дали е престъпление или не е работа на компетентните органи. Но не смятам, че случилото се в една секция дава повод се обявят за недействителни изборите", коментира още Росица Матева.

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници