Искат отпадане на медицинската е-бележка

Искат отпадане на медицинската е-бележка
A A+ A++ A

Отпадане на елекронната извинителна бележка за отсъствияпо медицински причини поискаха Национална мрежа за децата (НМД), Българската педиатрична асоциация, родители и организации, работещи с деца в Отворено писмо до отговорните институции.

Документът е адресиран до Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, както и до Комисията по здравеопазването и Комисията по образованието и науката към 49-ото Народно събрание.

Национална мрежа за децата, Българска педиатрична асоциация, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и родители от цялата страна отправят апел към институциите за отмяна на нормативното изискване за извиняване на краткосрочни отсъствия чрез медицинска бележка и замяна на това изискване с бележка / потвърждение от страна на родител, че допуснатите отсъствия са по уважителни причини.

Всичко, което трябва за знаете за е-бележките

Искането за отпадане на електронна бележка е отправено след като за по-малко от месец след въвеждането ѝ. "Вместо процедурата да се улесни за всички страни – учители, лекари и родители, станахме свидетели на огромна вълна от недоволство и множество сигнали за проблеми", твърдят авторите на писмото.

Издаването на бележката става на база на амбулаторен лист при изрично присъствие и изчакване на детето и неговия родител пред лекарския кабинет, което доведе до следните затруднения:

- задава се голям интервал между издаването на бележки на различни пациенти, което допълнително заема от ограниченото време на лекарите за същински прегледи и работа с пациенти;

- в някои случаи бележките не се отчитат от системата на училището, когато личният лекар е в едно населено място, а училището – в друго;

- възниква проблем при необходимост от издаване на бележка при рутинни и профилактични прегледи при специалист, поради откази на специалисти да издават бележки и препращане отново към личния лекар;

- допълнително се натоварва бюджетът на родителите, тъй като издаването на бележка е извън пакета дейности, покривани от НЗОК, и някои лекари изискват административна такса, която достига и до 10 лв.

Посещаването на лекар при банални вирусни инфекции или краткосрочни неразположения от различно естество се явават практически излишни. Практиката затруднява както работата на личните лекари, така и родителите и децата, които често трябва да изчакват часове пред лекарските кабинети заедно с пациенти, които са в активна фаза на заболяване и/или имат реална нужда от вниманието на лекаря, смятат от авторите на писмото.

Е-бележките за ученици: Родители да могат да извиняват отсъствия, телемедицина за хремавите

Според тях продължаването на тази практика би довело до повишаване на заболеваемостта и допълнителна среда за разпространение на вируси, особено в есенно-зимния сезон, когато епидемиологичните препоръки изискват точно обратното - ограничаване на подобни практики.

Лекарският ресурс е едновременно твърде скъп и твърде ограничен, за да бъде злоупотребявано с него за излишни административни процедури и практики, чиято логика не почива в медицинската необходимост, считат те.

Каква е практиката в другите страни

Страните от ЕС, както и САЩ, Австралия, Канада и др. имат утвърдената практика за отсъствия от 1 до 3 или до 5 дни да не се предоставя медицински документ, а родителят да заявява устно, писмено или чрез електронния дневник причината за допуснатите отсъствия и тяхната продължителност. За отсъствия над този срок се изисква представяне на медицински документ, като се допуска, че състояния, които така или иначе изискват по-продължително лечение, при всички случаи водят до медицински преглед и съответният документ ще бъде издаден.

Тъй като в публичното пространство съществуват страхове, че това ще доведе до своеволия от страна на родителите и извиняване на отсъствия без реална причина, от организациите зад Отвореното писмо уточняват, че подобни опасения могат да бъдат предотвратени като се постави лимит в процент от учебното време за отсъствия, които могат да се извиняват от родителя. Ако този лимит бъде надхвърлен, училището следва да провери в личен разговор и връзка с родителя какви са причините това да се случи и да изиска допълнителна медицинска експертиза.

Организациите зад отвореното писмо смятат, че нито една административна процедура не трябва да отменя задължението на родителите и училището да комуникират помежду си и в контекста на този казус - да изследват причините за отсъствия на децата.

В писмото НМД апелира за отпадане и на така наречената „контактна бележка“, която се изисква от ясли и детски градини при отсъствие на детето от детското заведение за повече от 10 последователни дни. Това включва дори и периоди на ваканции и почивни дни, в които децата не са болни, но и лекар не би могъл да гарантира въпреки направен преглед дали те са били или не контактни на дадено остро заразно заболяване.

Писмото е подписано от Национална мрежа за децата, Българска педиатрична асоциация, Сдружение „Център за учене чрез преживяване“, Фондация „Еврика“, Сдружение „Безопасни детски площадки“, НЧ „Умение“ 2003, Театър „Цвете“, Асоциация „Родители“, Клуб на Нестопанските Организации - Търговище и СНЦ "ВИА ХУМАНИКА".

#аптека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници