Асен Василев: Влизането на България в Шенген ще доведе до икономически ръст от 3%

Асен Василев: Влизането на България в Шенген ще доведе до икономически ръст от 3%
A A+ A++ A

Влизането на България в Шенген автоматично би довело до икономически ръст от 3 на сто, тъй като ще премахне съществуващите в момента пречки пред развитието на търговията заради логистични затруднения на границата. Това каза министърът на финансите Асен Василев на среща с делегация от водещи американски компании, в която участва и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, съобщава финансовото министерство.

Членовете на делегацията са представители на компании в сферата на отбраната, здравеопазването, киберсигурността, енергетиката, строителството и телекомуникациите и др.

"Българското правителство си е поставило като основни цели приемането на страната ни в Шенгенското пространство и влизането в еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)", заяви Асен Василев.

Министърът съобщи, че страната ни ще участва в изграждането на инфраструктурния коридор Север - Юг, който ще свързва Средиземноморието със Северна Европа, Молдова и Украйна от Гърция през България и Румъния. Според министър Василев този проект е ключов за свързаността в Югоизточна Европа и в него ще бъдат инвестирани над 6 млрд. евро.

Пълноправното ни членство в еврозоната и ОИСР ще допринесe за икономическото развитие и благосъстояние на страната ни, категоричен е Асен Василев. Той увери, че българските институции правят всичко възможно това да се случи. Министърът обясни, че очаква тези процеси да доведат до икономически ръст и видимост на държавата ни, както и до пълно включване на България в европейската институционална рамка. Според прогнозите му резултатите от това биха могли да бъдат съизмерими с ръста на БВП от 6-8 на сто на година и увеличението на преките чуждестранни инвестиции, което се случи в периода 2004-2007 г. след приемането ни в НАТО и ЕС.

Финансовият министър запозна американския бизнес с конкурентните предимства на страната ни като инвестиционна дестинация и изрази надеждата си съвсем скоро техни представителства да отворят офиси у нас. Той подчерта, че страната ни поддържа нисък държавен дълг от 22 на сто от БВП – вторият най-нисък в ЕС и дефицит в рамките на 3 процента. По думите му 10-процентният плосък данък и стабилната данъчна перспектива правят страната ни конкурентна за инвестиции. Освен това разполагаме със собствена енергийна инфраструктура, която осигурява ниски стойности на енергоносителите. България се нарежда на водещите места в ЕС по ръст на износа и на индустриалното производство, предаде БТА.

Развитието на редица индустриални сектори е значимо предимство за развиването на бизнес тук, увери финансовият министър. Той посочи също, че заплатите в страната ни отбелязват бърз ръст и предупреди, че България е привлекателно и предвидимо място за инвестиции, което предлага много предимства, но евтината работа ръка не е сред тях.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »