Над 2 милиона лева струва гафът с BG-ALERT

Над 2 милиона лева струва гафът с BG-ALERT

BG-ALERT

A A+ A++ A

2,1 млн. лева е струвала системата за ранно клетъчно известяване, която онзи ден бе тествана погрешка в реални условия и хиляди абонати на единият мобилен оператор получиха шумен сигнал и тревожно съобщение. Таванът на стойността на изграждане на такава система е бил 4,4 млн. лева, но консорциумът “СисКод” е предложил наполовина по-малко и естествено, е спечелил поръчката. Компанията се извини на хилядите подплашени българи, но хора от бранша не изключват това да не случайна грешка, а умишлен Buzz маркетинг, даже много Buzz. Едва ли остана българин, който да не е разбрал, че такова нещо вече съществува и е пуснато в действие, макар и с два месеца закъснение. Компаниите от спечелилия консорциум се занимават предимно със системи за сигурна дистанционна работа и получиха огромна публичност. Иначе такива системи за клетъчно известяване съществуват във всички европейски страни, информира вестник "24 ЧАСА".

Има даже и в ивицата Газа в Израел


Хиляди българи получиха на телефоните си известия за тревога заради наводнения между 6 и 8 септември т. г., без значение на кой мобилен оператор са абонати. Острият звук на натрапчивите есемеси предупреждаваше през час и се спираше само от настройката на апарата.

Това обаче бяха туристи, които предпочетоха морето в Гърция. Тогава ураганен вятър и обилен дъжд наводниха град Волос и околностите. Полицията отцепи огромен район около планината и морето, десетки загубиха живота си. По същото време наводнение с жертви се случи и в Царево, но там никой не беше предупреден за опасност по телефона си, защото в България такава система още няма.

Съобщенията на гръцките власти се получаваха в огромен периметър около бедствието. Телефоните на чужденците също са в обхвата на системата за ранно предупреждение, каквато няма само България от страните в Европейския съюз.

Всъщност системата у нас вече е изградена. Разбраха го потребителите на един от мобилните оператори у нас късно в сряда, когато получиха съобщения на телефоните си за тревога с текст “Внимание, опасност! Test, test” и линк към сайта на системата bg-alert.bg. В суматохата от мобилния оператор отрекоха да са изпращали съобщението. МВР първо ги посочи като изпращач, но след това стана ясно, че виновен е служител на частната фирма, която работи по договор за изграждането на системата. Консорциумът “СисКод” е обединение от две компании с водещ партньор “Инфосистемс Интернешънъл”, чийто собственик Николай Симеонов е представител пред държавата. От компанията се извиниха на хората и институциите през пресцентъра на МВР. По-късно Симеонов обясни, че негов колега е натиснал грешен бутон, който активира съобщенията за реални клетки в мрежата на мобилния оператор, а не тези, които са за тест. Така хиляди българи научиха предварително и по неволя, че системата за предупреждение през мобилните телефони (BG-ALERT) скоро ще бъде тествана в цялата страна.

Когато системата заработи, съобщенията ще се изпращат само от служителите на МВР, които са обучавани да работят с нея.

Проектът е реализиран с пари по Оперативната програма “Околна среда” за периода 2014-2020 г. Обществената поръчка е обявена в последния момент - през април 2022 г. Възложител е Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) в МВР. Прогнозната стойност тогава е 4,4 млн. лв., документи подават 7 консорциума от фирми. Печели ДЗЗД “СисКод” с предложена цена от 2,1 млн. лв. Договорът е подписан на 27 септември 2022 г. Според документацията системата трябва да заработи до 1 г. след договора, но проектът се забавя.

Системата за предупреждения от опасности по телефона е допълнение към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и ще е съвместима с европейската, а основният канал за разпространение е с технологията за клетъчно излъчване на съобщения (CBS). Те се предават чрез мобилните оператори. Идеята е да бъдат разпращани съобщения до всички абонати, които са в зоната на бедствие или извънредна ситуация. Те ще получават едни известия, а хората в съседни райони - други.

Съобщения за тревога по телефоните ще се получават при много опасни ситуации с времето - наводнения, ураганен вятър, снегонавявания, пожари. Предвидено е да се ползва и при биологични, химически, ядрена или радиационна авария, но и при промишлени и тежки транспортни инциденти. В Румъния например използват системата си по граничните райони с Украйна, когато близо до тях има военни действия.

BG-ALERT ще изпраща съобщения за предупреждения до мобилните телефони, които поддържат технологията за клетъчно излъчване и са в засегнатия район или в този, за който се очаква бедствие. Известието се появява на екрана приоритетно дори ако телефонът е заключен или е активиран безшумен режим. Придружено е със специфичен звуков сигнал и вибрация. Ако апаратът е изключен, предупреждението ще се появи веднага след включването, но само ако опасността още е активна.

Ако е отминала, няма да се изпише на екрана. Няма да се получава при активиран самолетен режим.

Все пак от настройките на телефона може да се забранят подобни известия, но не е препоръчително.

В съобщението ще пише каква е опасността и ще има препоръки за действие. В Гърция например хората близо до наводнените райони бяха призовавани да не пътуват към Волос. В известията ще пише и коя институция ги изпраща, както и къде може да се открие допълнителна информация.


Препоръките за действия за застрашените в района може да са за евакуация, подготовка за евакуация, подслон на указано място, но и да се избягва посещението на определен район.

Предвидени са и пет степени за опасност на събитието - извънредна заплаха за живота и имуществото, значителна, възможна, минимална и неизвестна.

Започват във вторник от Габрово, на 29-и е националният тест

В деня след грешката с изпращането на съобщенията за тревога от изпълнителя на проекта съобщиха и датите, на които вече реално ще бъде тествана системата. Известията ще се получават на мобилните телефони на български и английски език от 12 до 12,30 ч. Случайно или не, започват в града на хумора и шегите. Ето графика:

7 ноември - Габрово;

14 ноември - Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен;

15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра;

16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен;

21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол;

22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и Софийска област;

23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково;

29 ноември - национален тест в цялата страна.

Агенции, общини и пощите са клиенти на фирмата

“Инфосистемс Интернешънъл” - водещ партньор в консорциума “СисКод”, работят и с други държавни институции. През август са сключили договор с “Инфраструктура на електронното управление” за гаранционна поддръжка, а преди това и за купуване на пакет SMS за мобилно известяване, на обща стойност близо 400 хил. лв.

Имат договор за 1 млн. лв. с община Бургас за системата за плащане за паркиране. От февруари работят по изграждането на единна информационна система на “Автомобилна администрация” за 3 млн. лв. Община Сливен, АПИ, “Информационно обслужване”, “Български пощи” са само част от институциите, с които фирмата има договори след обществени поръчки. Основните ѝ клиенти са големи български и международни фирми.

#BG-ALERT

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници