Само документ от САЩ би позволи на Асен Василев да гласува в Хасково

Само документ от САЩ би позволи на Асен Василев да гласува в Хасково
A A+ A++ A

"За да гласува г-н Асен Василев, следва да представи официален документ от САЩ, че към 28 април 2023 година неговият адрес в тази страна е заличен и не е активен", заяви председателят на ОИК в Хасково Добромир Якимов. Според него, ако финансовият министър представи необходимите доказателства, няма да има пречка да упражни правото си на глас в родния си град.

Миналата седмица Асен Василев не успя да гласува в Хасково, защото се оказа, че настоящият му адрес от 2000 година е в САЩ, което вкара името му в забранителния списък.

"Ситуацията към днешна дата не се е променила", каза Добромир Якимов. Той припомни, че писмото на МРРБ с инструкции към общинските избирателни комисии, за допълване на пропуски в изборното законодателство е оттеглено.

"Получихме изрично писмо от ЦИК за това", поясни председателят на ОИК Хасково. В писмото от ЦИК се казвало още, че стриктно трябва да се съблюдава изискването за уседналост.

Междувременно по случая с Асен Василев е образувана прокурорска преписка.

"Бях много учуден, като ми се обадиха да даваме обяснения в петък. Не ми стана ясно защо искат да обясняваме, че сме спазвали закона. Запитах инспектора от полицията на какво основание е образувана преписката. Тя заяви, че е образувана по постановление на прокуратурата. Не знам какво се разследва. Дори няма изборно нарушение, още по-малко данни за престъпление", каза Добромир Якимов. Той допълни, че от ОИК са изискани доста документи, които ще бъдат предоставени след изборния.

"Аз като председател съм написал мотивирано обяснение, което надявам се прокурорът да го кредитира, за да се убеди, че от наша страна и от страна на общинска администрация всичко е законосъобразно", каза още Добромир Якимов.


#Асен Василев #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници