Коко Ковачев: Актив Ситинг методът лекува яд чрез намаляване на гъдела

Коко Ковачев: Актив Ситинг методът лекува яд чрез намаляване на гъдела
A A+ A++ A

Упражненията и активният начин на живот са задължително условие, за да се радваме на по-добро здраве, баланс и хармония. Не всеки обаче харесва посещението на фитнес зали или бягането в парка. Поради това много хора търсят алтернативни начини за достигане на желаната физическа активност. И тук на сцената излиза иновативният метод "Актив Ситинг”, за който все по-често се говори напоследък.

Актив Ситинг е система от упражнения и техники, които всеки би могъл да изпълнява в удобно за него време, без да става от стола си, дори и на работното място. Благодарение на Актив Ситинг, можем успешно да се раздвижим и да преустановим заседналия си начин на живот, правейки го по един лесен и достъпен начин. Но също така да си помогнем емоционално и да подобрим психическото си състояние.

Коко Ковачев е човекът, който стои зад създаването на Актив Ситинг. Вече от 20 години той се усъвършенства в сферата на кинезитерапията, а от 2015 година се специализира в специалността Приложна кинезиология. Освен създател на методът Актив Ситинг, той стои и зад появата на цялостната програма за Физическа и Емоционална трансформация (ФЕТ), която изцяло базира върху знанията, придобити от Приложната кинезиологияи и енергийна психология. Автор е на книгите "Методът Актив Ситинг - Как да се справим сами с болките в тялото” и "Физическа и Емоционална трансформация”.

С Коко разговаряме относно гъдела и проблемите, които той може да ни донесе. Какво представлява гъделът и до какво може да доведе стресът на вегетативната нервна система? И как тук се намесва гимнастиката актив ситинг? Как можем да направим така, че гъделът да изчезне и да се справим с този неврологичен проблем? Говори Коко Ковачев.

Кога и как реши да се занимаваш с Актив Ситинг?

От момента, в които установих, че проблемите на хората се увеличават и стават все по-чести - болките, несгодите и въобще - страданията. Оттогава реших, че трябва да намеря начин и да създам начин - методът Актив Ситинг, с който хората да си помагат сами с упражнения, които съм систематизирал от дългогодишния ми опит. Водещо бе желанието ми да им дам начин сами да се справят с техните проблеми, за да може ежедневно да работят върху здравето си.

Защо реши да обърнеш внимание на гъдела?

Гъделът - това е хиперчувствителност на нервната система. Хората, които изпитват силен гъдел, е трудно да ги докосват и те изпитват силен стрес при допир на различни части от тялото, като това създава сериозен дискомфорт в живота им.

Тази хиперчувствителност на нервната система създава стрес на цялото тяло при тези допири, което означава, че от определена дреха, от шофиране, също може да има такъв стрес. Например, главните зони, които стават по-чувствителни, са дланите, областта на лицето, бузите, стъпалата, корема, сводовете. Това са най-честите зони, в които се усеща подобна хиперсензитивност.

Примерно, когато се шофира, търкането на дланите във волана също може да предизвика стрес и неприятно усещане. Този стрес се отразява на цялото тяло, не само на зоните, които са подразнени.

И това всичко се случва в следствие стресът на вегетативната нервна система. Тоест, вегетативната нервна система дава тези сигнали към съответните мускули и зони на тялото, вследствие на което се получава подобна хиперчувствителност.

Тоест, засегната е т.нар. вегетативна нервна система, която бива провокирана от една най-честа емоция, която изживяваме. Тази емоция се казва яд.

Иначе казано, хората, които имат силен яд, много силен яд, откровенно страдат от силен гъдел и подобна чувствителност на нервната система.

Всъщност, как можем да дефинираме самия гъдел? Конкретно какво представлява гъделът? Ти казваш хиперчувствителност...

Прекалена чувствителност в определени зони от тялото.

Има ли хора, които въобще никога не са изпитвали гъдел?

Да. Това са хората, които по принцип имат ниско ниво на яд.

Така ли? Интересно. Тоест, по пътя на логиката, отиваме в обратното твърдение, че тези, които имат много голям гъдел, са хора с повече яд, така ли?

Точно така. Това е основната причина. Това е основната причина за дразнене и стрес на вегетативната нервна система и съответно хиперчувствителност на определени зони.

Това с яда ли е причината да имаме гъдел, или има и други причини, които могат да доведат до подобно чувство?

Засега това, което аз съм наблюдавал, е, че когато се премахне стресът на вегетативната нервна система и се освободи спазъмът на блуждаещия нерв, гъделът изчезва изцяло. Тоест, можем да заключим, че щом се освободи спазъмът на блуждаещия нерв и гъделът изчезва, значи почти изцяло е свързан с вегетативния стрес и спазъм на блуждаещия нерв. Тук може да ни помогне актив ситинг и упражненията, залегнали в основата на тази иновативна гимнастика.

Нека задълбаем в самото лечение. Ние с теб много пъти сме говорили за рестарт на нервната система. Това със сигурност е едно от нещата, които би помогнало при хора, които имат много сериозен гъдел. Но какво точно трябва да правим? Ето, аз ще дам за пример себе си. Имам много голям гъдел на ходилата и около врата и шията. Само там имам гъдел, нямам други зони. А самите зони, на които усещаш гъдел, какво ги определя? Защото при други хора зоните на гъдел са различни.

Това определя зоните на спазъм на блуждаещия нерв. Може да се засегне и да се спазмира на шест различни точки. И оттам, в зависимост от коя точка е спазмиран този нерв, в близост от тази точка може да има съответно нарушение и чувствителност.

И всяка една от тези точки са свързани с различни зони на тялото, при който всъщност се проявява този гъдел?

Да, влияят. И сега как можем да си помогнем? Първото нещо, което сме открили е, че с гимнастиката Актив Ситинг, правилно изпълнена, може да се премахне този стрес. Другите техники ги показваме във втората ни книга – "Физическа и Емоционална Трансформация”, както и онлайн програмата със същото име. Там вече могат да се направят подобни техники за освобождаване на блуждаещия нерв и съответно да се справим с този гъдел.

Без значение къде точно изпитваме гъдела в случая?

Без значение. Това е, че ние сме открили начин, по който почти изцяло човек да може да се справи с гъдела, минавайки и отработвайки различни емоции, като основната емоция, която трябва да се отработи, е емоцията яд. Във втората книга ние представяме техники, с които това може да се случи.

Защо не можем да се гъделичкаме сами?

Обикновено тялото реагира на външния стрес по-остро, отколкото на нас самите. И затова се получава така. Но дори и ти, когато минаваш по различни зони, дори и да не те е толкова гъдел, пак има стрес за тялото. И този стрес се изразява, в интерес на истината, с отслабване на тонуса на мускулите. Тоест, можеш да почувстваш слабост, която минава през теб.

А това може би отговаря и на следващия въпрос, че по принцип се наблюдава, че с възрастта самото усещане на гъдел намалява. Това свързано ли е с мускулите и с отслабването на мускулатурата?

Там вече се забелязват и дегенеративни промени на нервната система, на тялото като цяло. И при тези промени също могат да се притъпяват усещанията.

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш като съвет, което по принцип винаги би посъветвал и свои близки? Нека синтезираме.

Съветвам да правим активно гимнастиката Актив Ситинг, защото в нея сме събрали над 60 причини за страдания на тялото - неща, които дразнят нервната система и тялото, и довеждат до най-различни проблеми, болки и гъдел.

На всеки бих препоръчал да прави гимнастиката, защото това е лесният начин да започнем да си помагаме за множество различни проблеми. По друг начин не бих могъл да окажа помощ. Това е съвет, с който всеки може да започне да си помага веднага. Всичко друго е без или със слаб ефект. Гимнастиката обхваща множество проблеми по тялото и специално стресовите такива на нервната система.

Какво допълнително можем да споделим по темата?

Това, че стресът на вегетативната нервна система, заради който имаме и гъдел, а и други проблеми, е свързан и с тонуса на тялото, на мускулите. Иначе казано, от този стрес от гъдела можем да имаме проблеми с мускулите и болки по тялото.

Това е важно да се каже - че от стреса на вегетативната нервна система можем да имаме и болки в тялото. И те не могат да се премахнат със стандартните методи на лечение. Трябва да се освобождава причината. Една от причините е спазъмът на блуждаещия нерв и само така могат да се повлияят тези болки.

#интервю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници