Израелската армия арестува красивата 22-годишна Ахед Тамими, която е икона за палестинците

Израелската армия арестува красивата 22-годишна Ахед Тамими, която е икона за палестинците
A A+ A++ A

Израелската армия е арестувала 22-годишната активистка Ахед Тамими, която е икона на палестинската кауза по света, предаде Франс прес.

"Ахед Тамими, заподозряна в подбуждане към насилие и терористични дейности, беше задържана в град Наби Салех. Тамими беше предадена на израелските сили за сигурност за допълнителен разпит", коментира говорител на армията, цитиран от АФП.

Активистката е арестувана по време на акция на израелската армия, "насочена към задържане на лица, заподозрени в участие в терористични дейности и подбуждане към омраза" в северната част на окупирания Западен бряг. Ахед Тамими става известна на 14-годишна възраст, когато е заснета как хапе израелски войник, за да му попречи да арестува малкия ѝ брат, прикован към земята и с гипсирана ръка.

Оттогава тя се превръща в световна икона на палестинската кауза и се смята от палестинците за пример за смелост срещу израелските репресии в окупираните палестински територии.

Неин огромен портрет беше нарисуван и на израелската разделителна стена в окупирания Западен бряг, в сектора на Витлеем.

Тамими беше арестувана през 2017 г. и задържана за 8 месеца за това, че удари шамарина двама израелски войници в двора на семейната ѝ къща в Наби Салех. Излежава присъдата си в пълния си срок в затвора.

Преди седмица в публикация в Инстаграм тя призова за убийството на заселници на Западния бряг в публикация.

„Чакаме ви във всички градове на Западния бряг от Хеброн до Дженин – ще ви заколим и ще си кажете, че това, което Хитлер ви е направил, е било шега. Ще изпием кръвта ти, ще изядем черепа ти. Хайде, чакаме те“, коментира Ахед Тамими.

Упражняваното насилие от Тамими над израелски войници ѝ носи слава в палестинската общност. За много палестинци тя е национален герой и един от символите на палестинската борба срещу политиката на Израел в палестинските територии. От май 2018 г. тя е почетен член на Палестинския национален съвет.

Израелската армия отпразнува ареста на Ахед Тамими, като публикува снимка във Фейсбук с коментар към нея: „Къде е усмивката ѝ сега?“

От началото на войната, предизвикана на 7 октомври от убийствената атака на „Хамас“ в Израел, израелските сили за сигурност извършиха масови арести на палестинци, заподозрени в насилие, в подбуждане към насилие или че са членове на „Хамас“.

150 палестинци са били убити в окупирания Западен бряг от израелски войници или от еврейски заселници, посочват от палестинското министерство на здравеопазването.

#Израел #Палестина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници