КНСБ: Увеличението на пенсиите ще натовари дефицита в НОИ

КНСБ: Увеличението на пенсиите ще натовари дефицита в НОИ

pixabay

A A+ A++ A

Имахме две срещи с премиера и с финансовия министър, като на втората бяха поети ангажименти за политика по доходите в конкретни сектори – висше и средно образование, здравеопазване, култура. Това каза за БТА главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов във връзка с очакваното обсъждане на проектобюджета за 2024 г.

По думите на Костов едно от обещанията е учителските заплати да са 125% от средната работна заплата за страната. Също така се очаква и ръст на заплатите в сектор „Култура“, посочи той. И отбеляза, че искането на КНСБ е за 86 млн. лв. за работещите в културните институти.

Ние искахме 15% ръст на разходите за персонал в бюджетната сфера. Това, което ни беше обещано, е около 10% ръст на разходите за персонал, коментира още Костов. По думите му това все пак е добра основа, над която може да се надгради при обсъжданията на проектобюджета в парламента.

Костов посочи, че обезщетения за майчинство през втората година най-вероятно също ще се изравни с увеличението на минималната работна заплата, която от догодина ще е 933 лв. Очаква се и размерът на т.нар. „вдовишка пенсия“ също да се повиши.

Не пречи да има 10% ръст на пенсиите догодина и да има и коледни добавки за пенсионерите този декември, каза Костов относно очакваното решение на правителството за това дали ще има коледни добавки през декември.

Мисля, че могат да се намерят пари в крайна сметка, защото, доколкото си спомням, предният път добавките за Великден струваха около 60-70 млн. лв., коментира той. И подчерта, че увеличението на пенсиите през 2024 г. е заложено законодателно по т.нар. „швейцарско правило“. Той добави, че увеличението на пенсиите ще натовари дефицита в НОИ, но се очаква да нарасне максималният осигурителен доход, откъдето да влязат допълнителни приходи в бюджета на осигурителния институт.

#пенсионер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници