Ресторантьор за данъка бакшиш: Протестите на миньорите ще им се видят като детска игра!

Ресторантьор за данъка бакшиш:  Протестите на миньорите  ще им се видят като детска игра!

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Ще се вдигат ли данъците и ще се стигне ли до протести на ресторантьорите заради бюджета за следващата година? Ще има ли данък върху бакшишите? В студиото на „Добро утро, Европа“ потърсиха отговорите с Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България и макроикономиста Васил Караиванов.

„Ние не сме много наясно какви са предложенията на Министерството на финансите, защото всяка сутрин измислят нови работи. Интересно как най-фрапиращите предложения дойдоха след изборите, а не преди изборите, когато трябваше да бъдат огласени. Данъкът за бакшиша защо не беше обявен преди изборите, а след тях? Повишаване на данък сгради, такса смет. Защо в другите държави навсякъде има намалена ставка?. Това е държавна политика, а тук да увеличаваме ставката“, коментира Емил Коларов.

Всички са в сивия сектор, особено в сектора на услугите, никой не издава касови бонове, но от години наред ние сме трън в очите на обществото.

„Защо трябва постоянно да се взимат дискриминационни решения спрямо нашия бранш? Този данък на бакшиша трябва да е за всички, не само за нашия бранш. Защо трябва да изсветляваме нещо, което от години наред работи на светло“, каза още Коларов.

„Намалението на данъчните ставки бяха форматирани по начин, по който да действат за определен период от време, тоест да не са до безкрай. Преценка на парламента е дали ще продължат“, коментира Васил Караиванов.

От експертна гледна точка трябва да имаме равни условия за всички. Не трябва да имаме приоритетни условия за някой и той да реализира по-високи печалби.

„Трябва да има по-високи печалби благодарение на иновации и инвестиции. Това, което се случва у нас е поради дълги години изоставане на държавата в инвестиционната част. Държавата не изпълнява капиталовата си програма. Всяка година се очакват рекордни инвестиции и всяка година има рекордно неизпълнение на предвидената капиталова програма“, отбеляза макроикономистът.

„В момента тече едно активно мероприятие и виждаме как НАП се използва като бухалка срещу нашия бранш. Ние не сме против проверките, но снощи започнаха проверки по три часа в петък вечер в заведения, пълни с клиенти. Ние няма да го допуснем. Протестите, които блокираха магистралите, ще им се видят като детска игра“, закани се председателят на Сдружението на заведенията в България.


#Емил Коларов #данък бакшиш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници